середа, 07 серпня 2024 04:56

Китай готується до довгої війни і блокади: накопичує дефіцитну сировину - The Times

Китай готується до довгої війни і блокади: накопичує дефіцитну сировину - The Times
Китай готується до війни в довгу. Фото: Укрінформ

Китай активно накопичує сировинні ресурси, готуючись до ймовірної торговельної, або навіть повноцінної війни зі Сполученими Штатами.

Пекін, ймовірно, очікує, що в разі переобрання Дональда Трампа той згорне американську допомогу Україні та зосередиться на стримуванні Китаю. Це може спровокувати певну напруженість навколо Тайваню і, як наслідок, може початися очолювана США морська блокада китайських портів, пише The Times.

Китай продожує скупляти світові рідкоземельні матеріали і енергію, хоча росте повільніше, ніж раніше, зазначає автор публікації.

"З цієї точки зору поточне накопичення китайською владою має певний сенс. Купуються не лише мінерали, пов'язані з обороною, не лише газ і нафта, а й пшениця, кукурудза та соєві боби, якими годують 400 мільйонів свиней у Китаї", - зазначає автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які країни найбільше постраждають від другого терміну Трампа - The Economist

За оцінками США, Пекін витрачає близько $700 млрд на модернізацію своїх збройних сил. Він вже може похвалитися найбільшим військово-морським флотом у світі, найбільшою береговою охороною та морською міліцією, найбільшою армією та субстратегічними ракетними силами, а також значними досягненнями в галузі гіперзвукових ракет і квантових обчислень.

Подібно до того, як Володимиру Путіну не вдалося захопити Київ у перші дні його війни проти України, китайське вторгнення на Тайвань навряд чи буде швидким нокаутуючим ударом, як під час штабних навчань.

Автор вважає, що урок війни в Україні полягає в тому, що сьогодні не епоха бліцкригів. Лише за один 2022 рік Росія випустила по українцях 11 мільйонів артилерійських снарядів. А це шалені обсяги металів.

Загроза Пекіна посилилася після того, як Сі Цзіньпін заявив про неминучість возз'єднання Китаю з Тайванем. Він підкреслив свою готовність використати силу для досягнення цієї мети, відправивши дедалі більшу кількість військових літаків та військових кораблів для перевірки оборони острова.

У найбільшій армії світу - армії Китаю, налічується 2 млн діючих військовослужбовців, а також щорічно набирається близько 400 000 призовників. Крім того, оборонний бюджет країни у 230 млрд доларів у 13 разів перевищує бюджет Тайваню у 2023 році.

Зараз ви читаєте новину «Китай готується до довгої війни і блокади: накопичує дефіцитну сировину - The Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі