четвер, 25 липня 2024 23:22

Ієрогліф миру. Чому підсумки візиту Дмитра Кулеби до Китаю такі різні

Ієрогліф миру. Чому підсумки візиту Дмитра Кулеби до Китаю такі різні
Дмитро Кулеба (ліворуч) охарактеризував розмову з Ван І як "розлогу, детальну, відверту. "Фото: eastnews.ua

Офіційний Пекін змінив не позиції, а тональність офіційної риторики, що сповна відчула на собі українська делегація. Відгомін долетів і до Києва, де моментально відреагували на китайські заяви.

Підтримує суверенітет та не постачає зброю

За офіційним графіком, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 24 липня відвідав спеціальний адміністративний район Гонконг та зустрівся з його головою Джоном Лі. Крім торгівлі та інвестицій, головний дипломат України закликав Гонконг вжити обмежувальних заходів, щоб позбавити Росію можливості обходити санкції. Російські махінації не мають псувати репутацію Гонконгу, наголосив Дмитро Кулеба.
Цьому передували заяви президента Володимира Зеленського у Києві ввечері 23 дипня. Він казав про чіткий сигнал, що Китай підтримує територіальну цілісність та суверенітет України та підтвердив заяву Сі Цзіньпіна про те, що Китай не постачатиме зброю до РФ.
Президент України також наголосив, що очікує від Дмитра Кулеби детальної доповіді про цей історичний візит.

Краще розуміти в оригіналі

Парадокс у тому, що для розуміння підсумків китайського візиту керівника українського зовнішньополітичного відомства треба знати китайську мову. Адже офіційні повідомлення МЗС КНР та публікації у виданнях про подію містять двозначності, котрі звичні для китайськомовних політиків, але дають забагато простору для тлумачень дипломатам з інших країн.
Наприклад, ключова теза візиту - справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю. Начебто Пекін її підтвердив. Але зробив це так, що однозначно стверджувати не можна. В офіційному звіті на сайті МЗС КНР зазначено лише, що Ван І наголосив на "твердій відданості" політичному врегулюванню кризи, оскільки Китай переконаний: усі конфлікти мають вирішуватися за столом переговорів. Але він звернув увагу на бразильсько-китайський мирний план, котрий "консолідував більшість світового співтовариства". У той же час, КНР готова підтримати будь-які зусилля (отже, і Українську формулу миру?) для припинення вогню.
За такої ситуації, головні сигнали від Китаю до України будуть не документальними, а у розмовах.. Їх можна трактувати як завгодно.

Королівство дзеркал

Чи означає це, що з КНР марно щось обговорювати? Звісно, ні. Конкуренції "мирних планів", скоріш, на даному етапі уникнути не вдасться, МЗС Китаю достатньо чітко сигналізувало про це. Чіткіше сигнал проявився у вислові Ван І щодо участі китайської сторони у Глобальному саміті миру:
"Наразі у світі багато самітів. Китай самостійно, з огляду на власну позицію, вирішуватиме, чи брати у них участь".
Не менш чіткий сигнал - про потепління відносин. Офіційний Пекін дав зрозуміти, що коли й були суперечності у відносинах двох країн, то, з точки зору КНР, вони у минулому.

"У підсумку перемовин між двома країнами - дружба та співробітництво", - оптимістично зазначено в офіційному звіті китайського зовнішньополітичного відомства.

Не ілюзія

Довелося Дмитру Кулебі у особисто розповідати про візит - прямо з борту літака, в Instagram. Ось головні підсумки за версією українського міністра закордонних справ:
1. Китай відданий принципу суверенітету і територіальної цілісності України. Зрештою, про це говорив Ван І ще на Мюнхенській конференції, але для нас важлива чергова констатація, бо вона означає неприйнятність територіальних поступок РФ та унеможливить інсинуації.
2. "Мій китайський колега ясно дав зрозуміти, що погоджується - нам потрібна не ілюзія миру, а справедливий та стійкий мир", - наголосив голова українського зовнішньополітичного відомства. Теж досягнення, оскільки угорський прем'єр Віктор Орбан наполягав на припиненні вогню.
Дмитро Кулеба охарактеризував розмову з Ван І як "розлогу, детальну, відверту", відзначив зацікавленість Китаю в розвиткові двосторонніх відносин з Україною. "Ми продовжуємо працювати", - наголосив він. А також додав - Україна не прогнеться під будь-які ультиматуми.

Орієнтування на Північ?

Візит Дмитра Кулеби проходив на тлі неоднозначних дій Китаю: з палестинцями з заявкою на посередництво, з Росією - як "старший брат". Вперше бомбардувальники були РФ та Китаю були помічені над американським штатом Аляска. За дві дні до того РФ та Китай офіційно визнали загрозливою для себе нову стратегію Пентагона по Арктиці. Раніше Gazeta.ua звертала увагу на нарощення Росією арктичного флоту з акцентом на бойових криголамах нового покоління, котрим США зараз мало що може протиставити. До того ж, у підсумковому комюніке саміту НАТО у Вашингтоні було зафіксовано Китай як загрозу.

Своя гра Києва

Тому Пекін обрав даний таймінг для візиту головного українського дипломата, вважає президент ГО "Ліберально-демократична ліга" Артур Харитонов.
"Вочевидь, для Китаю було важливо, щоб Україна з'явилася і Пекіні, щоб на загал сказати: "дивіться, це все (китайська загроза, - Gazeta.ua) неправда", - наголосив експерт. - Якщо Україна комунікує, то який же Китай ключовий фактор російської війни?"
Справді, багато ознак того, що Китай хоче бути визнаним і прийнятним як світовий лідер, розповів CNN директор Китайського інституту при Лондонському університеті (SOAS) Стів Цанг. "Він (Китай,-Gazeta.ua) намагається добитися цього, заручившись підтримкою Глобального Півдня, котрий чисельно переважає демократичний Захід", - звернув увагу він.
Доцент Національного інституту Сингапура Джа Іан звертає увагу, що китайська сторона зажадала зустрічі з головним українським дипломатом з метою продемонструвати свої мирні наміри на тлі критики з боку Заходу за зближення з Росією.

Європа пробує врегулювати

На думку президента Чехії Петра Павела, без залучення Китаю та Росії миру не досягти, а посадити Путіна (поки що - за стіл переговорів) під силу тільки Китаю. Можливо, у такий спосіб Євросоюз надіслав зворотній сигнал КНР у контексті візиту Дмитра Кулеби. А це означає, що офіційний Брюссель зондує ґрунт щодо спроби самостійно, без США - доки там вибори - добитися миру на континенті. У такому разі, причому тут далекий Китай, котрий до того ж, не хоче впливати на спосіб та не виявляє бажання сам сісти за стіл переговорів?

КНР найменш зацікавлена у російській війні в Україні, розповів колишній посол України в Китаї Ігор Литвин. Адже дії РФ зламали реалізацію амбітного проекту Сі Цзіньпіна "Один пояс, один шлях", про підтримку якого Ван І нагадав українській стороні. "Вкладені величезні гроші - вони не працюють. Порушені ланцюжки постачань",- звернув увагу експерт.
Не виключено, терпінню Китаю приходить край. Тому він, з одного боку, демонструє Заходу бажання бути миротворцем. З іншого, - подає сигнали роздратування країні-агресорці, обмежуючи експорт товарів до неї. Для китайської сторони у цій ситуації терміни мають значення. Тому перші практичні наслідки історичного візиту стануть зрозумілі швидше, ніж це звичайно для китайської дипломатії. Можливо, найближчими днями під час зустрічі Ван І з Ентоні Блінкеном.

Зараз ви читаєте новину «Ієрогліф миру. Чому підсумки візиту Дмитра Кулеби до Китаю такі різні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі