пʼятниця, 07 червня 2024 20:02

Хитка перемога індійського прем'єра - результати найтриваліших виборів у світі

Хитка перемога індійського прем'єра - результати найтриваліших виборів у світі
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді очікував здобути більшу підтримку у парламенті. Фото: eastnews.ua

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді залишився при владі, але працювати доведеться під тиском опозиції. Вибори у країні, яка є потенційним партнером України, тривали понад місяць і принесли нові політичні реалії. Gazeta.ua розказує про подробиці.

Майже мільярд виборців

Протягом шести тижнів індійці обирали новий парламент. Вибори у цій країні мають свою специфіку: вони найтриваліші і найчисельніші, бо в них беруть участь 969 мільйонів виборців. Для забезпечення виборів задіяли майже один мільйон "голосувальних" (автоматизованих) машин, а голосували індійці теж поетапно у різних регіонах. Тому процес обрання тривав з 19 квітня по 1 червня.

Нижня палата індійського парламенту - Лох Сабха - складається з 543 депутатів, які здобувають мандат на 5 років за результатами голосування в одномандатних округах. Тобто, один переможець в одному окрузі. Причому 131 мандат відведено представникам окремих племен, груп і каст, котрі на офіційному рівні вважаються неблагополучними. Оскільки це більш ніж 20% населення країни, вони повинні мати своїх представників у Лох Сабха.

Для того, щоб сформувати більшість, потрібно 272 депутати. І з цим у чинного прем'єра Нарендри Моді, схоже, виникли проблеми.

Здобув, та не те

Лідер правлячої партії "Бхаратія джаната" ("БДП") може похвалитися, що його політсила найчисельніша у світі. Тому ні для кого не стало сюрпризом, що Нарендра Моді повів и привів свою політсилу до перемоги. Авжеж, коли маєш понад 180 мільйонів членів, потрапляння у парламент гарантоване.

Утім, чинному прем'єру хотілося більшого. На вибори він зібрав відразу кілька партій у альянс "Національний демократичний конгрес", де основною була очолювана ним "БДП". Завдяки цьому вдалося завоювати 285 мандатів (за іншими даними, 292 мандати), отже, парламентську більшість у Лох Сабха він матиме. Проте сама "БДП" здобула тільки 240 мандатів.

Моді мав на меті зібрати супербільшість у 400 голосів і отримати "зелене світло" на будь-які реформи зі змінами до Конституції включно, адже у 2019 році його політсила виборола 300 мандатів.

"Сьогоднішня перемога є перемогою найбільшої демократії у світі", - заявив він після оголошення офіційних результатів виборів. Особисто Моді залишається прем'єром на третій термін, досі таке вдавалося лише Джавахарлалу Неру.

За цими ж результатами, віднині у своїй діяльності він має озиратися не лише на партнерів по передвиборчому альянсу, але й на політичних конкурентів.

Завдав удару по амбіціях

Прем'єр недарма збирав альянс, адже опоненти консолідувалися в "Індійський національний інклюзивний альянс розвитку" ("INDIA"), стрижнем якого стала опозиційна до індуїстської партії Моді "Індійський національний конгрес" ("ІНК"). Спільно пішли на вибори правоцентристи, ліві, регіональні партії та мусульманські політсили (в Україні було щось подібне за періоду мегаблоків). Зрозуміло, для індійської опозиції головним було, (як, власне, і для Моді), вибороти максимальну кількість мандатів. Результати голосування вразили не тільки опонентів прем'єра: 230 (за іншими даними, 193) депутатських місць відійшло його конкурентам.

Лідером "ІНК" є політик з відомим прізвищем - Рахул Ганді. Політсила клану Ганді була чільною в Індії до 2014 року, коли їй завдала поразки правоцентристська "БДП" з Моді.

"Країна одноголосно та чітко заявила, що не хоче, аби Моді та його партія керували далі. Ми оцінили його правління останні 10 років, це потужний сигнал для Нарендри Моді", - заявив Ганді.

"Ситий тато" та голодні фермери

Нарендра Моді свого часу зробив ставку на економічне зростання та на середній клас. І хоча окремі його рішення піддаються критиці, як-от, наприклад, грошова реформа (заборона дрібних купюр чи невдалі ініціативи у сільському господарстві), загалом за 10 років його правління Індія увійшла до п'ятірки найміцніших економік світу. Тому, до слова, рупія та акції індійських підприємств просіли на ринках на тлі результатів виборів.

Нарендра Моді раніше неодноразово говорив про бажання до 2047 року (до сторіччя здобуття незалежності) перетворити Індію у високорозвинену країну. Він також акцентує на самоповазі індійців та на соціальних здобутках.

"В Індіії відчувається вразливість, відсутність самоповаги, - розповів політолог Крістоф Джаффрело, - тому так важливо мати підстави гордитися собою". На його думку, Моді дав достатньо підстав для гордості, від саміту G20 у Нью-Делі до освоєння космосу, "для багатьох він єдиний, хто прославив Індію за кордоном".

Однак опоненти закидають йому потурання індуїстським сектам, а також своєрідний культ особистості: портрети Моді прийнято розміщувати всюди й не тільки під час виборів.

Утім, це не допомогло йому утримати голоси сільського населення, - фермери голосували за опозиційний альянс. Вони незадоволені законами про сільське господарство, ухваленими без будь-яких консультацій. А також тим, що їхні прибутки не подвоїлися, як обіцяв Моді 10 років тому, а навпаки, зменшилися.

Ближче до підтримки

Для України Індія важлива як стратегічний партнер. Участь Нарендри Моді на Глобальному саміті миру є однією з головних інтриг підготовки до форуму. Попри багаторічні відносини з РФ як наступницею СРСР, Нью-Делі займає помірковану позицію щодо війни в Україні. З одного боку, прем'єр декларував нейтральну позицію та навіть намагався стати посередником у мирних переговорах на саміті G20. Відмова Сі Цзіньпіна їхати на саміт завадила цим планам. Індія продовжує купувати нафту в Росії, але досі не погоджується на перехід на розрахунки в рублях, що суттєво гальмує ідею "вільного від долара торгового простору", котрий особливо наполегливо просуває Путін останніми роками.

Запрошення до мирного процесу Нарендра Моді отримав особисто від президента України Володимира Зеленського у травні 2023 року на саміті G7 у японській Хіросімі. Навесні вже 2024 року, після кількох телефонних розмов на рівні керівників офісів лідерів України та Індії відбувся візит до країни міністра закордонних справ нашої держави Дмитра Кулеби. За підсумками поїздки він зазначив - Індія веде свою політику не завжди швидко, але послідовно. Принаймні, офіційний Нью-Делі дав старт програмам гуманітарної підтримки. Це симптом зближення двох країн.

Між Драконом і Ведмедем

Індія буде дуже обережною і надалі, особливо щодо "альянсу Дракона та Ведмедя" (Китаю та Росії), вважає геополітичний стратег Веліна Чакарова.

"Позиція Індії полягатиме, у даному випадку, в зниженні ризику прямих військових зіткнень з Китаєм на кордоні. Відносини з Росією змінюватимуться для отримання природних ресурсів заради розвитку економіки", - зазначила експертка.

Увагою Індії не будуть обділені і США, звідки Моді очікує інвестицій для своїх амбітних проєктів з будівництва доріг, аеропортів, транспортної та іншої інфраструктури.

Щоб балансувати між такими гігантами та ще й претендувати на статус "голосу Глобального півдня", Індія буде дуже обережною і щодо України. Але "можна прогнозувати, що збільшиться присутність Індії на міжнародних майданчиках різного рівня, і Україна має цим скористатися для просування своїх інтересів", переконані в Національному інституті стратегічних досліджень.

Індикатором стане представництво Індії на Глобальному саміті миру. 7 червня Володимир Зеленський привітав Нарендру Моді з перемогою та особисто запросив до Швейцарії. На час написання цього матеріалу Індія участі в саміті не підтвердила.

Зараз ви читаєте новину «Хитка перемога індійського прем'єра - результати найтриваліших виборів у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі