вівторок, 19 вересня 2006 17:50

Горбачов: при владі я був недостатньо жорстокий.

 
Колишній президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що в часи, коли він перебував при владі, він мусив би бути жорсткішим. Про це він сказав на презентації нової книги "Горбачов-фонду" під назвою "У політбюро ЦК КПРС... За записами Анатолія Черняєва, Вадима Медведєва, Георгія Шахназарова (1985-1991)".

- На підставі переоцінки цінностей я зробив висновки, і тепер підтримую Путіна в тому, що він вживає жорстких заходів для підтримки стабільності, - сказав Горбачов.

- Єльцина треба було відправити на дипломатичну роботу. По сепаратистах треба було вдарити - не в тому змісті, щоб йти на них з "Максимом", але при необхідності притягнути до карної відповідальності, - додав він.

Говорячи про нову книгу, він висловив побажання, "щоб з її допомогою навчилися робити висновки". У представленій книзі зібрані записи, які у 1985-1991 роках вели на засіданнях Політбюро й інших нарадах ЦК КПРС члени Політбюро Черняєв, Шахназаров і старший радник президента Медведєв.

За словами Горбачова, ідея цієї книги народилася 5 років тому, вона заснована на 3,5 тис. сторінок записів. Як заявив на презентації книги відомий історик Рой Медведєв, "для істориків ця книга справжній подарунок".

- Найбільш складна задача для істориків - це довідатися, як приймаються рішення, це інколи з"ясувати надзвичайно важко, - підкреслив він.

Разом з тим книга проливає світло на такі події, як виведення радянських військ з Афганістану, процес реабілітації політв"язнів, економічна криза 1980-х.

- Ми записували все, за винятком дрібниць, і намагалися передати живу картину того, що там відбувається. Вони сперечалися, лаялися, за плечі тягали один одного. Горбачов раз у раз рознімав Лігачова з Рижковим, - розповів Черняєв.

На його думку, найцікавішим у книзі є те, що в ній показаний процес формулювання Горбачовим концепції перебудови, а також його розмежування з культом особистості Сталіна, повідомляє КореспонденТ.net.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов: при владі я був недостатньо жорстокий.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі