четвер, 24 листопада 2016 11:34

Гонтарева через 10 днів відреагувала на "шатунів"

Гонтарева через 10 днів відреагувала на "шатунів"
УНІАН

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявляє про шалений політичний тиск. Через що Україна може залишитися без підтримки МВФ.

Про це вона сказала на прес-конференції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Операція "Шатун" - СБУ озвучила задум Путіна

"Майже 2 місяці Національний банк перебуває під спланованою політичною акцією. Можете побачити її під нашими вікнами. Їх мета - перевибори за будь-яку ціну. Вони розхитують фінансову стабільність у державі", - сказала вона.

Гонтарева звинуватила політиків у брехні.

"Наприклад, Юлія Тимошенко вчора на прес-конференції надавала фіктивні цифри, які не пов'язані з дійсністю жодним чином. Це переходить будь-які межі", - продовжила голова НБУ.

Вона заявила, що політики мають "відповідати перед законом".

"За дії з розкачування хиткої макроекономічної стабільності", - сказала Гонтарева.

"В економіці немає місця популізму", - додала вона та назвала членів ради Нацбанку професіоналами.

Також Гонтарева дорікнула, що структурні реформи в країні проводяться "все повільніше".

"Здебільшого через негативну політичну волю народних депутатів. Вони гальмують проведення реформ. Ці реформи ми узгодили з міжнародними кредиторами - МВФ. Це пенсійна реформа, реформа ринку землі. Але вони гальмуються кожного дня. Україна стоїть перед загрозою залишитися без підтримки міжнародних організацій", - сказала чиновник.

Вона назвала "прогноз по валютних резервах" - $17,5 млрд.

"Але цей прогноз включає 600 мільйонів від ЄС і 1,3 мільярда від МВФ. На жаль, маємо дуже високі ризики, що не отримаємо цей транш. І знову доведеться змінювати наш прогноз", - заявила голова Нацбанку.

"Хочу нагадати, що нас очікує наступного року. Ми повинні отримати 4 транші МВФ на 5,4 мільярда гривень. Нам необхідно буде сплатити більш ніж 2,5 мільярда на обслуговування боргів та повертати перший транш - мільярд доларів. Наш прогноз щодо поточного рахунка на наступний рік: мінус 2,9 мільярда доларів. Щоб усі зрозуміли: сьогодні маємо резерви 15,5 мільярда доларів. Почнемо їх втрачати кожного дня. І ту крихку стабільність, яку маємо, коли живемо у стабільній макроекономічній ситуації, почнемо втрачати із кожним днем", - додала Гонтарева.

Раніше лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко звинуватила голову Нацбанку у падінні курсу гривні і руйнації економіки.

Зараз ви читаєте новину «Гонтарева через 10 днів відреагувала на "шатунів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі