вівторок, 14 червня 2022 10:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Голова Херсонської ОВА про швидке захоплення області: "Так буває на війні"

Голова Херсонської ОВА про швидке захоплення області: "Так буває на війні"
За словами керівника Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути, причиною швидкої окупації Херсонщини стала значна кількість російських військ. Фото: facebook Лагути

За словами керівника Херсонської обласної військової адміністрації Геннадія Лагути, причиною швидкої окупації Херсонщини стала значна кількість російських військ, які увірвалися на територію області.

Чиновник переконаний, що Україна не змогла б на початку російського вторгнення стримати загарбників. Про це він заявив в інтерв'ю "Главкому".

Росіяни захопили Херсонщину протягом першого тижня війни. В українському інформаційному просторі дискусії щодо того, що жодного моста на Херсонщині не підірвали й окупанти користуються ними, досі не вщухають. А захоплені міста фактично були здані без бою.

"Наполягав спочатку і зараз стою на цій же позиції: причиною швидкої окупації Херсонської області виявилася російська армада, яка заходила через два контрольні пункти в'їзду-виїзду і яку ніхто не зміг би втримати. І армія, і спецслужби, і поліція зробили правильно, відійшовши на кращі рубежі. Це дало можливість запобігти окупації Кривого Рогу, Миколаєва, Запоріжжя, а не загинути всім у Херсонській області. Так буває на війні: іноді ворогу здають території, щоб зберегти армію, яка потім відвоює займані території та вижене окупанта зі своєї землі", - сказав Лагута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський: наступ окупантів на півдні зупинили

Голова Херсонської ОВА також зазначив, що пропонував військовим підірвати мости на Херсонщині. Однак не вдалося.

"Що стосується підриву мостів, це питання я ставив перед військовими. Із перших днів війни казав, що треба підірвати Антонівський міст, а також залізничний міст у Херсоні. Військові мене підтримали, але не вдалося", - сказав він.

Додав, що не відчуває за собою провини за швидке захоплення росіянами Херсонської області.

"А яка моя провина? Я пропрацював на посаді голови облдержадміністрації кілька місяців (Лагута призначений 26 жовтня 2021 року. - Gazeta.ua), щоденно по 15 годин на добу. Херсон залишив 25 лютого. Тоді у місті не залишилося жодних органів влади та української армії. До речі, того дня я дав пораду міському голові Ігорю Колихаєву також залишити Херсон. Тим паче, що ми знайомі 20 років", - заявив чиновник.

Українські військові поступово звільнятимуть Херсонщину від окупантів. Військове керівництво не може ризикувати життями наших бійців і робити великі ривки відкритою місцевістю, сказав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

У результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій і зазнали втрат у живій силі й техніці. Намагаючись зупинити українських воїнів, російські загарбники терміново споруджують додаткові лінії оборони, мінують територію та створюють інженерні загородження.

Нещодавно на окуповану Херсонщину прибула колона російських військових вантажівок із радянськими мінами, виготовленими в 1950-х. Боєприпаси зберігалися на складах у Ростовській області й були підготовлені для знищення. Присвоївши кошти на утилізацію, російське командування передало небезпечний вантаж у передові підрозділи загарбників. Під час спроби встановлення мінних загороджень на старих боєприпасах вже підірвалися кілька саперів-окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Голова Херсонської ОВА про швидке захоплення області: "Так буває на війні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі