субота, 15 червня 2013 12:20

"Герої не бухали! Герої воювали!" – "свободівці" закликали киян до здорового способу життя
12

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

14 червня о 18.00 напроти входу до Фізико-математичного Інституту при НПУ ім. М. П. Драгоманова (м. "Університет") збираються молоді люди. Усі одягнені по-спортивному, у кросівках.

– Я – націоналіст. Прийшов із друзями, щоб подати приклад для молоді. Ми – за здоровий спосіб життя, – говорить Артем у футболці з написом "Козацькому роду нема переводу".

Активісти жваво обговорюють літню сесію і діляться враженням від нещодавно складених іспитів.

– Я не знаю, чи зможу добігти, бо щось ці кросівки не дуже зручні, – скаржиться дівчина, одягнена у шорти кольору "Хакі".

Двоє хлопців у футболках "Свобода" розгортають плакат із фотографіями Євгена Коновальця та Романа Шухевича.

– Слава Україні! Слава Коновальцю! Слава героям! – розпочинає свою промову народний депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк. – Євген Коновалець – велика людина, річниця народження якого припадає якраз на сьогодні. Він  знав, що українці без свого війська не матимуть нічого. Тому агітував тренуватися, вчитися воювати і вдосконалювати військове ремесло. Щоб силою здобути те, що "належить нам по праву", як казав Микола Міхновський.

У цей час проходить жінка років п'ятдесяти. Вона зупиняється біля хлопців і, діставши свій фотоапарат, знімає дійство.

– Західна Україна ніколи не була революційним краєм. У 1914 році греко-католицька Церква забороняла святкування 100-річчя Тараса Шевченка, бо вважала його революціонером. "Західняки" завжди були ліберальними, – продовжує виступ нардеп, у якого помітно зривається голос.

Семеро хлопців тримають плакат із гаслом "Спорт, здоров'я, націоналізм". За ними на стінці висить меморіальна дошка Січовим Стрільцям, на якій зображені вояки УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" пробіглися Києвом з нагоди дня народження Коновальця

По закінченню виступів, учасники акції скручують плакат і прямують у підземний перехід.

– Герої не бухали! Герої воювали! – скандують активісти, йдучи переходом. Перехожі зупиняють свої погляди на молодиках, але поспіхом ідуть далі.

Націоналісти виходять на бульвар Шевченка і вишиковуються в ряди по троє.

– Дівчата стають на перед, – наголошує керівник акції.

"Свободівець" Руслан Андрійко звертається до учасників:

– Треба зробити серйозний громадський тиск, щоб ця катастрофічна ситуація з алкоголізмом була припинена. Але Україну потрібно змінювати із себе. Якщо хтось із вас вживає алкоголь, то після забігу має це припинити. Ми – націоналісти, і не лише за назвою, а й за змістом.

Молодики починають бігти вздовж бульвару у бік вул. Хрещатик.

На одній із лавок сидить компанія хлопців і дівчат. У більшості – сигарети у руках.

– Ні, я б не побіг з ними. Через два метри захекаюсь. Може, це тому, що я курю багато. А ще й пузо заважає, дивіться яке! – демонструє свій живіт. - Краще коньячку, – говорячи "суржиком", хлопець пропонує випити товаришам.

Учасники забігу долають дистанцію за 10 хвилин. Біля пам'ятника засновникам Києва на Майдані Незалежності "свободівці" роблять  зарядку.  – Узявшись за плечі, вони 30 разів присідають і відтискаються на кулаках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Івано-Франківську встановили погруддя Євгенія Коновальця

– Я підтримую цей рух, бо, насправді, не так багато людей, які збираються спільно побігати з вигуками: "Досить бухати, давай бунтувати!". Але я зараз тусуюся зі своїми одногрупниками, тому не підтримав хлопців, – виправдовується студент університету ім. Драгоманова.

"Свободівці", закінчуючи акцію, рушають до Кабінету міністрів України.

– Ми хочемо підтримати представників Хлібокомбінату №12, які третій день голодують на знак протесту проти знищення хлібопекарської галузі у Києві та звільнення 426 працівників, – зазначає організатор.

Поспілкувавшись деякий час із голодувальницями, учасники акції розходяться.

Зараз ви читаєте новину «"Герої не бухали! Герої воювали!" – "свободівці" закликали киян до здорового способу життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

512

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі