четвер, 31 січня 2013 20:34

У Львові запалили свічки на честь полковника УПА Гасина
5

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у Львові запалили свічки в пам'ять про діяча ОУН, полковника УПА Олекси Гасина. Акцію організувала молодіжна організація "Граніт".

О 18:00 на перехресті вулиць Коперника та Стефаника зібралося близько 20 людей зі смолоскипом та державним прапором.

"Ми не ставили собі завданням провести пафосну акцію, - сказав Андрій Мочурад, голова "Граніту". – Наше завдання - просто пом'янути одного з великих синів України, про якого дуже мало відомо".

Активісти запалили під пам'ятною дошкою кілька лампадок і розповіли перехожим коротку історію життя Гасина.

"У 1949 році в цей день на цьому перехресті загинула не просто людина, а очільник Української повстанської армії, - говорив Мочурад. – Він приїхав на підпільну квартиру, щоб побачити своїх дітей, але на вході у під'їзд помітив МГБістів. Розвернувся й спробував утекти. Чекісти відкрили вогонь. Його поранили. Гасин спробував заскочити у трамвай, але звідти його виштовхнув міліціонер. Коли Олекса зрозумів, що він не зможе втекти, то останню кулю пустив собі у скроню. Він загинув так, як і належало кожному члену ОУН. А своє життя він провів, як справжній націоналіст – він максимально вдосконалював себе у своїй справі. І так повинні робити усі, хто називає себе націоналістами. Націоналіст – це кращий у своїй справі, на кого рівняються інші".

Довідка:

Оле?кса Га?син, псевдоніми — "Лицар", "Дор", "Чорнота". Народився 8 липня 1907 року у селі Конюхів, нині Стрийського району Львівської області. Ще у школі він потоваришував із Степаном Бандерою. До ОУН вступив у 1930 році. Він закінчив польську школу підхорунжих (військове училище) зі званням чотового-підхорунжого. Відсидів у в'язниці. Разом з Коновальцем написав "Військовий підручник". З початку 1944 р. Гасин очолив Групу УПА "Захід". 6 червня 1948 р. Гасину було присвоєно звання полковника УПА. У 1945–1948 pp. він брав активну участь в організаційних нарадах лідерів підпілля в Їловському й Рогатинському лісах, де були вироблені засади стратегії і тактики руху опору в післявоєнний період.

Органи держбезпеки, які вели масштабну операцію "Омут", що ставила за мету виявлення Крайового проводу "Карпати — Захід" і Львівського обласного проводу, поступово наближалися до "Лицаря", на якого ще 27 січня 1945 р. Управління (контррозвідка) НКДБ УРСР завело справу-формуляр. З 15 грудня 1948 до березня 1949 р. було ліквідовано 15 зв'язкових і утримувачів бункерів зв'язку Центрального Проводу ОУН. У січні 1949-го ліквідовано й лінію зв'язку між Центральним Проводом і "Лицарем", який з 5 січня і до своєї загибелі перебував у Львові. Саме у Львові під час оперативно-розшукових заходів чекісти вийшли на доньку священика с. Конюхів Б., яка мешкала на вул. Богуславській, 14. Та змушена була зізнатися, що переховує дітей "Лицаря", який намагається їх відвідувати, і черговий раз прийде 31 січня.

Зараз ви читаєте новину «У Львові запалили свічки на честь полковника УПА Гасина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі