четвер, 23 травня 2013 23:10

"Все, що відбувається у країні -закликає нас до повстання" - під Лук'янівським СІЗО співали повстанських пісень
6

23 травня під Лукянівським СІЗО у Києві націоналісти  провели концерт для політв'язнів.

О 19 вечора зо три десятки молодих людей збираються  під СІЗО, аби відсвяткувати День Героїв, який щороку відзначається протягом тижня наприкінці травня. Вони пояснюють– таким чином хочуть привітати людей, яких було заарештовано та засуджено несправедливо. Загалом політичних в'язнів сьогодні, на їхню думку, більше 20 осіб. Зокрема це "васильківські терористи", "ніжинські робін-гуди", батько та син Павліченки та інші.

Під стінами СІЗО активісти ставлять  намет із написом "Держава і нація" та звукопідсилювальну апаратуру. Всередині встановлюють два мікрофони. Поряд з наметом - пластикову коробку для грошей, які після заходу перешлють  політв'язням, що  відбувають покарання  у місцях позбавлення волі по всій країні.

- У 1938 році покидьки "нквдісти" вбили нашого справжнього полковника, справжнього героя Євгена Коновальця. Він помер як козак, як власне він все життя і прожив. Саме він розпочав легендарну Організацію українських націоналістів, - починає захід голова Комітету визволення політв'язнів Микола Коханівський. - Сьогодні ми згадуємо героїв минулого. І я сподіваюся, що нас зараз чують хлопці, які сидять.

Коханівський розповідає про людей, які наразі перебувають за стінами Лук'янівського ізолятора та тих, які вже відбувають покарання у колоніях в інших регіонах.

- Це ці, хто гідно тримав голову, це ці, хто гідно казав:  "Я – українець, це моя земля і я не віддам її будь-яким окупантам, чи то олігархи, чи москалі, чи з лібералізованої Європи. Я буду за це боротися - за свою правду, за свою волю і за честь своєї землі", - продовжує.

Концерт розпочинає вуличний музикант Сергій Гордієнко. Під гітару співає дві пісні – гурту "Плач Єремія" "Вона", та "Океана Ельзи" "Стріляй". Дехто підспівує, дехто ховається під парасолями та деревами від дощу, що стає все дужчим.

- Славко Вакарчук завжди співає про те, що відбувається в країні, - каже після виступу Коханівський. - Вийшов новий його хіт "Стріляй" і я його сприймаю буквально.  Так і треба діяти. Хоча Славко і каже, що співає про кохання, але ми його розуміємо так, як розуміємо. З цим режимом тільки так і треба боротися.

Концерт продовжує гурт. Співають повстанських та козацьких пісень. Тим часом п'ятеро правоохоронців ходять територією, та акції не заважають. Врешті ховаються поодаль під деревами.

- Не тільки пісні нас закликають до повстання, а все, що зараз відбувається у нас в країні -закликає нас до повстання, - каже координатор Комітету визволення політв'язнів Артем Скоропадський. - Жодних інших способів побороти цей режим, крім повстання, у нас не залишилося. Ми бачимо, що відбувається останнім часом. Навіть якщо взяти події 18 травня, коли гопники били журналістів, провокували активістів "Свободи". З кожним місяцем, з кожним роком керування цього режиму,  ситуація загострюється. І що ми маємо робити? Опускати руки? Ні!

Активіст розповідає, що за роки перебування при владі чинного режиму, комітет визволення політв'язнів вже витягнув з-за грат 16 людей.

- А скільки витягнула парламентська опозиція? Одного Луценка? Я з повагою до нього ставлюся, але чому вони не говорять про інших політв'язнів, які тут сидять?, - обурються Скоропадський.

Біля мікрофону  виступає дружина одного з політв'язнів Христина Бевз. Дякує всім за підтримку та передає вітання від свого чоловіка, який знаходиться за гратами. Тим часом учасники заходу натягують між деревами велику клейонку, аби якось укритися від дощу.

Співає ще двоє музикантів. Кілька дівчат підтанцьовують, аби не змерзнути.

- Фактично з того часу, як цей режим  окупував владу в цій країні, в Лук'янівській в'язниці постійно сидять наші герої, - каже Коханівський. - Сиділи багато наших хлопців,  і нам доводиться постійно їх підтримувати. І ми це сьогодні робимо разом. Бо ми повалимо цей режим лише тоді, коли ми будемо разом. Ми повалимо цей режим, коли за кожного політв'язня ми будемо зубами вгризатися в хребет цієї системи і не мовчати. Ми повалимо цей режим, коли взагалі, рано чи пізно, повстанемо. А до повстання треба йти саме такими кроками - триматися своїх, свого і захищати своїх людей.

За годину акція завершується. Активісти закликають святкувати День Героїв до кінця тижня.

Зараз ви читаєте новину «"Все, що відбувається у країні -закликає нас до повстання" - під Лук'янівським СІЗО співали повстанських пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі