середа, 14 травня 2008 17:46

Fitch понизив рейтинги України: йому незрозуміла антиінфляційна політика Кабміну

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз за рейтингами України з "Позитивного" на "Стабільний". Агентство підтвердило довгострокові рейтинги дефолта емітента ("РДЕ") України в іноземній і національній валюті на рівні "BB-(BB мінус)", рейтинг країнової стелі - на рівні "BB-(BB мінус)", і короткостроковий РДЕ в іноземній валюті "B". Про це сказано у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті Fitch Ratings.

"Гарним макроекономічним показникам України, що спостерігаються останнім часом, загрожують зростаючі ризики, пов"язані з прискоренням інфляції і збільшенням негативного сальдо рахунку поточних операцій, - відзначає Ендрю Кохун, директор в аналітичній групі Fitch з суверенних рейтингів.

За його словами, "попри те, що фундаментальні показники, які поліпшуються, продовжують підтримувати рейтинги України, невизначеність заходів, які вживаются у рамках політики, не забезпечує переконливого згладжування короткострокових ризиків для економіки, і це обґрунтовує зміну прогнозу за рейтингами на "Стабільний".

Згідно з даними Fitch, починаючи з 2000 р зростання ВВП складало в середньому 7% в рік, і це сприяло збільшенню середніх доходів до рівня у 91% від середнього значення для країн з рейтингами категорії "BB" у порівнянні з 43% в 2000 р.

В той же час інфляція в річному обчисленні у квітні 2008 р досягла 30% порівняно з 17% на кінець 2007 р, що є одним з найвищих рівнів серед країн, рейтингуємих Fitch.

Високе зростання інфляції було обумовлене 47% збільшенням цін на продукти харчування, проте надмірно м"яка кредитно-грошова політика також зіграла свою роль: значні нестерилізовані припливи капіталу в умовах прив"язки валютного призвели до збільшення сукупної грошової маси, яке в 2007 р склало 52%, тоді як кредитування приватного сектора збільшилося на 78% за рік по березень 2008 р.

Заходи, що вживаються у рамках податково-бюджетної і кредитно-грошової політики у відповідь на різке зростання інфляції, є недостатньо рішучими.

Влада країни поки не прийняла рекомендації МВФ з забезпечення цього року бюджету, близького до збалансованого, і чекають дефіцит у розмірі 1% ВВП, лише на 0,5 п.п. нижче за первинні бюджетні прогнози на 2008 р.

Також, на думку агентства, було допущено перевищення курсом української гривні офіційного діапазону на 3% - до приблизно 4,79 грн/дол до 14 травня 2008 р. При цьому з боку влади не було зроблено чітких заяв про перегляд діапазону або перехід до вільного плаваючого курсу.

Національний банк України (НБУ), видно, скорочує заходи, направлені на заборону ліквідності на грошовому ринку, попри збереження високої інфляції, що також викликає сумніви щодо його стратегії.

Фактично кредитно-грошова політика України не переслідує номінальної мети стримувати інфляційні очікування приватного сектора, що збільшує ризик закріплення високої інфляції.

На думку агентства, чіткіша антиінфляційна стратегія з боку влади сприяла б відходу від ризику закріплення високого рівня інфляції в українській економіці і була б позитивним чинником для рейтингів.

Навпаки, збереження високої інфляції пошкодить ефективності економіки, підриваючи фундаментальні показники кредитоспроможності, і призведе до ризику вищої макроекономічної волатильності у майбутньому, чинячи негативний тиск на рейтинги.

Матеріалізація ризиків в області зовнішніх фінансів, що призводить до зниження курсу гривні, дала б поштовх інфляції і негативно позначилася б на рейтингах.

Погіршення рейтингу може негативно позначитися на планах міністерства фінансів, яке планує розмістити єврооблігації до кінця першого півріччя 2008 року і чекає формування на ринку сприятливих умов для залучення коштів.

Обсяг випуску єврооблігацій залежатиме від розміру надходжень від приватизації і від того, скільки Мінфін зможе залучити на внутрішньому ринку. Згідно з Держбюджетом-2008, уряд України в поточному році планує залучити на внутрішньому ринку 7,776 млрд гривень, на зовнішньому - 8,098 млрд грн.

Мінфін України в поточному році ще не розміщував єврооблігації, побоюючись прискорення зростання внутрішніх цін. У 2007 році Мінфін двічі виходив на ринок зовнішніх запозичень: у червні він розмістив 5-річні єврооблігації на 500 млн доларів під 6,385% річних, а в листопаді - 10-річні єврооблігації на 700 млн доларів під 6,75% річних, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Fitch понизив рейтинги України: йому незрозуміла антиінфляційна політика Кабміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі