четвер, 13 березня 2014 15:22

Європарламент закликає Росію негайно вивести війська з Криму

Європарламент закликає Росію негайно вивести війська з Криму

Європарламент закликає Москву негайно припинити військове вторгнення в Україну, негайно вивести російські війська з території АР Крим, який є невід'ємною частиною України.

Про це йдеться в ухваленій у четвер у Страсбурзі резолюції Європарламенту про вторгнення Росії в Україну.

"(Європарламент) суворо засуджує акт агресії і вторгнення до Криму, який є невід'ємною частиною України. Закликає до негайної деескалації кризи та негайного виведення усіх військових сил, які нелегально перебувають на українській території", - зазначено у документі.

Депутати наголосили, що проголошений у Криму референдум про приєднання до РФ є нелегітимним та порушує Конституцію України і міжнародне право.

У резолюції окремо йдеться про необхідність активізації співробітництва у трансатлантичному вимірі заради врегулювання кризи.

Депутати також висловили незгоду і відкинули заяви російської пропаганди відносно того, що російськомовне населення в Україні потребує захисту, на чому грунтуються дії РФ.

При цьому було висловлене занепокоєння у зв'язку з повідомлення про маркування озброєними особами помешкань кримських татар.

"(Європарламент) рішуче відкидає наклепницькі заяви, якими оперує російська пропаганда, щодо того, що люди, які протестують проти політики Януковича, є фашистами", - наголошується у резолюції.

Депутати підтримали необхідність розгортання моніторингової місії ОБСЄ у Криму.

Парламентарії позитивно оцінили прагнення нової української влади провести амбітні реформи та підтримали рішення лідерів країн-членів ЄС підписати політичну частину Угоди про асоціацію з Україною до 25 травня, а також увести в односторонньому порядку дії положень її торгівельно-економічної частини.

Європарламент наголосив на необхідності диверсифікації енергопостачань в Україну, привітав рішення Єврокомісії взяти участь у модернізації української ГТС та наданні допомоги у погашенні боргу перед "Газпромом".

У документі вкотре відзначається перспектива України стати членом ЄС відповідно до ст. 49 Лісабонської угоди.

Європарламент вітає рішення ЄС запровадити перший етап плану санкцій проти РФ у зв'язку з агресією проти України та висловлює упевненість у необхідності розширення обмежувальних заходів у частині візових обмежень, заморожування активів, запровадження збройового ембарго у разі відсутності прогресу з боку Москви у деескалації ситуації.

"(Європарламент) закликає Раду ЄС доручити Єврокомісії прискорити процес візової лібералізації з Україною", - також ідеться у документі.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент закликає Росію негайно вивести війська з Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі