вівторок, 27 червня 2023 21:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Це кінець "Вагнера" – чому Путін роззброює банду Пригожина

"Це кінець "Вагнера" – чому Путін роззброює банду Пригожина
"Думаю, що, принаймні, на території РФ "Вагнер" припинить своє існування", сказав Павло Лакійчук. Фото: РБК

В Росії почали підготовку до передачі важкої військової техніки ПВК "Вагнер" у підрозділи збройних сил РФ. Це фактично кінець банди Євгенія Пригожина – він програв. Головний висновок для України – армія ворога після цього заколоту буде деморалізована. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Це кінець "Вагнера". Пригожину був ультиматум, що всі члени його ПВК – та інших також – мають підписати контракти з міністерством оборони Росії. Тобто стати звичайними солдатами. Володимир Путін сказав, що він чекає виконання наказу. Це і стало тригером для демаршу. Пригожин програв. Тепер його всі його ресурси будуть перехоплені. Вчора Путін наголосив, що всі бажаючи можуть служити у збройних силах Росії, хто не бажає – мають здавати зброю та петляти додому. Як це виглядатиме в реальності? Думаю, що, принаймні, на території РФ "Вагнер" припинить своє існування", – сказав Лакійчук.

Для України, на жаль, ця ситуація не багато змінить на полі бою, додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україна може скористатися заколотом "вагнерівців" - експерт пояснив

"Звісно, чим менше буде кацапів на фронті, тим краще. Якщо якісь підрозділи, які досі перебувають в Україні, розформують – це добре. Якщо їх просто переведуть в російській збройні сили – погано. Але баланс сил серйозно не змінюється. Головне для нас – ця історія сильно впливає на моральний стан російської армії і суспільства загалом. Ворог деморалізований. Безумовно, росіяни не втечуть самі. Але виганяти немотивованого ворога легше. Тому що вони починають розуміти, що лише пішаки, шматки м'яса, яке використовують", – пояснив Лакійчук.

Міноборони Росії повідомило, що ПВК "Вагнер" почала підготовку до передачі важкої військової техніки у підрозділи збройних сил РФ.

Раніше ватажок ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин відмовився підписувати контракт з регулярною армією. 23 червня оголосив про заколот і "пішов" зі своєю армією "на Москву". Втім, через добу ватажок найманців відмовився від своїх планів і заявив, що сили ПВК "Вагнер" вирішили розвернутися через дві причини – "не хотіли пролити російську кров" і "йшли "для демонстрації свого протесту, а не для повалення влади в країні".

Зараз ви читаєте новину «"Це кінець "Вагнера" – чому Путін роззброює банду Пригожина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі