вівторок, 14 березня 2023 18:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Ексзаступник міністра оборони відреагував на звинувачення після корупційного скандалу

Ексзаступник міністра оборони відреагував на звинувачення після корупційного скандалу
Колишній заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов відкинув звинувачення. Фото: MIL.GOV.UA

Звільнений після корупційного скандалу колишній заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов відкинув підозру у лобіюванні неякісних закупівель.

Він каже, що керівництво не мало претензій до його роботи, передає "Українська правда".

"За весь час мого перебування на посаді до моєї роботи не виникало жодних претензій. До повідомлення про підозру ніхто мені нічого не повідомляв і навіть припущень не виникало. Жодних слідчих дій до проведення обшуку в мене вдома зі мною не проводилось. 1 лютого 2023 року до мене з обшуком прийшли слідчі ДБР. Там же мені вручили повідомлення про підозру і клопотання про запобіжний захід. До цього моменту я не знав про наявність кримінального провадження", – заявив Шаповалов.

Щодо закупівлі військової амуніції він сказав, що вони відбувались навесні 2022 року. Тоді кількість військовослужбовців зросла у кілька разів.

"Їх було необхідно одягнути, нагодувати і озброїти. Наприклад, по одягу і засобам індивідуального бронезахисту Генеральний штаб за два місяці збільшив потребу у чотири рази. Відповідно, прийняті рішення вимагали оперативності і невідкладності. Співробітники МО працювали цілодобово, щоб забезпечити армію всім необхідним. Я особисто не займався безпосереднім пошуком постачальників. Богдан Хмельницький був моїм підлеглим в структурі МО. Я ніколи не давав йому вказівок щодо вибору постачальника або умов постачання. Я особисто не займався обробкою договорів на предмет ціни або інших істотних умов", – вказав колишній заступник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Раднику заступника Резнікова вручили підозру

Слідство вважає, що Шаповалов давав вказівки директору департаменту закупівель Хмельницькому про те, з ким укладати договори.

Колишній заступник вказав, що окремі товари виявились частково неналежної якості.

"Необхідно розуміти, що стандарти НАТО (тобто країн-постачальників) і українські стандарти певним чином відрізняються. Разом з тим, всі товари мали балістичні сертифікати визначених та акредитованих міжнародних лабораторій. Тому на момент укладання договорів питань до належної якості не виникало і припущень щодо неналежної якості виникати не могло. Питання можуть бути поставлені до виробників та міжнародних експертних установ", – сказав Шаповалов.

До 24 лютого 2022 року закупівлі були лише в українських постачальників. Міжнародні договори не передбачають всіх тих вимог, які прописані в наших внутрішніх нормативах, додав він.

"Крім того, проводити контроль якості, як це було до 24 лютого було просто неможливо. Деякі експертизи навіть у мирний час можуть тривати місяць і більше. Посадові особи МО не мали підстав не довіряти міжнародним сертифікатам якості на продукцію, яка постачалась", – вказав колишній заступник.

Щодо закупівлі харчів, які викликали скандал через завищені ціни він сказав, що договори на 2023 рік були переукладені з тими ж постачальниками, які були 2022 року.

"Я особисто не мав відношення ані до відбору постачальників, ані до формування цінових або інших умов договорів. Відповідно, ніколи нікого не лобіював", – вказав Шаповалов.

Він наголосив, що написав заяву за власним бажанням.

"Я пішов з посади не через власні помилки, а через помилки моїх підлеглих. Інкриміноване мені кримінальне правопорушення не є корупційним. Мене не підозрюють в корупції, але певні особи, які є лідерами суспільної думки, маніпулюють цим. У міністра не було претензій до моєї роботи, він не хотів, щоб я йшов з посади, але я це питання для себе на той момент остаточно вирішив", – додав Шаповалов.

ЗМІ повідомили, що Мінборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі – утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн.

Після цього міністр оборони Олексій Резніков заявив, що у медіа "величезна кількість спотвореної інформації щодо цін".

Вчора суд заарештував звільненого заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Днем раніше правоохоронці повідомили про підозру йому, колишньому виконувачу обов'язків директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдану Хмельницькому та ексзаступнику державного підприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку. Хмельницького заарештували.

Зараз ви читаєте новину «Ексзаступник міністра оборони відреагував на звинувачення після корупційного скандалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі