пʼятниця, 09 серпня 2013 12:38

Експерт розказав, як угода з ЄС може втратити легітимність

Експерт розказав, як угода з ЄС може втратити легітимність
Володимир Фесенко. Фото: naspravdi.com.ua

Ініціатива Компартії про збір підписів за референдум щодо вступу України до Митного Союзу вигідна не тільки самим комуністам, але й Росії.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Для комуністів — це привабливе та корисне політико-ідеологічне позиціювання. Компартія — єдина парламентська сила, яка відверто і відкрито підтримує вступ України до Митного союзу. Хочуть цей контраст розгорнути в рамках всеукраїнської політичної кампанії. Таким чином привернути до себе увагу російськомовних виборців, які сьогодні коливаються і певною мірою розчарувалися в Партії регіонів. Тому у комуністів є бажання скористатися моментом, паралельно підігравши Росії. Симоненко не вперше висловлює цю ідею. Наприкінці червня у Москві була конференція щодо українсько-російських відносин, яку організовувала Держдума. Тоді я був свідком того, як Симоненко сказав, що вони готові збирати підписи. Це був такий відвертий натяк, який виглядав, як комерційна пропозиція — зрозуміло, до кого", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС позитивно оцінює кроки України на шляху до підписання асоціації - МЗС

За словами експерта, з точки зору політичної стратегії було б краще це робити наступного року — ближче до президентських виборів.

"Це був би такий розігрів. Наступний крок — під час самої кампанії. У питанні боротьби за рейтинг свого лідера таке було б правильною стратегію. Але роблять це зараз, бо актуальним є підписання угоди з Євросоюзом. Влада офіційно заявляє, що виступає за наближення до Європи. Але, як не парадоксально, їй може бути вигідна пропозиція комуністів. КПУ почне збір підписів у вересні. Це означає, що ніяк не встигнуть провести референдум до саміту. Бо якби сталося так, що більшість висловилася б на користь Митного союзу, підписання угоди з Євросоюзом втратило б легітимність. Однак в даному випадку найближча дата можливого проведення референдуму — не раніше кінця січня. Тому влада має простір для маневру", - наголосив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зірвала терміни підготовки до асоціації з ЄС - Чорновіл

Політолог зазначив, що на референдумі може виникнути рівновага у підтримці Митного союзу.

"Хоча особисто я вважаю, що більшість українців проголосує за вступ до Євросоюзу. Активність виборців на Заході більша, аніж російськомовних виборців. Плюс, на референдумах голосують менш активно. Але якщо немає адмінресурсу. Він працює на владу. Тому виникає питання — яким буде її інтерес? Хто знає, яка буде ситуація в січні-лютому. Припустимо, угоду не підпишуть. Влада домовляється із Росією. Тоді адмінресурс може спрацювати на те, аби підняти явку в російськомовних регіонах і забезпечити перевагу прихильникам Митного союзу", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розказав, як угода з ЄС може втратити легітимність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі