субота, 19 серпня 2023 15:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Економічний карлик з атомною бомбою – Боррель дав реальну оцінку Росії

Економічний карлик з атомною бомбою – Боррель дав реальну оцінку Росії
Росія не зможе досягти успіху у війні проти України, впевнений високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: AP

Росія не зможе досягти успіху у війні проти України та не має такої ваги у світі, як Китай.

Китай – реальний геополітичний актор, тоді як Росія – економічний карлик, як бензоколонка, власник якої має атомну бомбу. Про це в інтерв'ю іспанській газеті El Pais заявив високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

Дипломат ЄС зауважив, що російський президент Володимир Путін, вирішивши розпочати повномасштабне вторгнення в Україну, "майже в усьому помилявся" – зокрема в здатності контролювати країни Євросоюзу через енергетичну залежність.

"Путін збирається пожертвувати своїм народом і своєю армією заради свого особистого й політичного виживання, і саме тому так важко вести переговори про мир", – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай вдруге запросив Борреля приїхати в країну

Водночас Боррель позитивно оцінив останні переговори щодо української "формули миру" в Саудівській Аравії, завваживши участь у них Китаю.

"Хоча Китай ніколи не скаже прямо, що він зменшує свою підтримку Росії або сприяє її явній поразці. Пекін зовсім не влаштовує нинішня ситуація. Щонайменше – згадками про ядерну зброю", – зазначив дипломат.

Коментуючи політику Євросоюзу щодо Китаю і виклики, які вона порушує, Боррель зазначив, що неможливо порівнювати Пекін і Москву.

"Перш за все, Китай – це не Росія. Китай – реальний геополітичний актор, тоді як Росія – економічний карлик, як бензоколонка, власник якої має атомну бомбу", – пізніше зазначив Боррель, перефразувавши відомий вираз покійного американського сенатора Джона Маккейна.

Росія може використати "дешеве зерно" для посилення залежності від неї.

Окрім того, це може негативно вплинути на економічну безпеку та глобальну продовольчу стабільність. Про це країни, що розвиваються, попередив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє Reuters.

Європейський дипломат у своєму листі, з яким ознайомились журналісти, вказав на необхідність виступити спільним фронтом, щоб змусити Москву повернутись до "зернової угоди". Вона дасть можливість вільно постачати українське зерно на світові ринки.

Боррель також заявив, що Росія повинна припинити свої атаки на українські порти та інфраструктуру для експорту зерна.

Зараз ви читаєте новину «Економічний карлик з атомною бомбою – Боррель дав реальну оцінку Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі