пʼятниця, 13 жовтня 2023 03:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Джонсон повідомив, яка головна помилка Заходу призвела до війни РФ проти України

Джонсон повідомив, яка головна помилка Заходу призвела до війни РФ проти України
Борис Джонсон поділився думками про війну РФ в Україні. Фото: ВВС

Порятунком від повномасштабного російського вторгнення в Україну міг би встати вступ до НАТО.

Захід був надто нерішучим у 2014 році, коли РФ загарбала частину України, заявив колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон в ефірі національного телемарафону, пише Gazeta.ua.

"Ми ніколи не повинні були приймати те, що Путін мав право забрати величезний кусок суверенної європейської країни. Він це зробив, тому що ми були слабкі і зайняті Сирією в 2013-му. І ми мали цей недієвий нормандський процес з 2014-го до 2022-го, і це була катастрофа", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін готується до конфлікту з НАТО

Джонсон вважає, що не можна було дозволити, щоб майбутнє України вирішувалося у так званому "нормандському форматі", в якому "Росія та Україна вважалися рівними партнерами у переговорах".

"Путін бачив, що Захід був нерішучий, він бачив свій шанс... Він уже вірив, що переможе, він цілковито недооцінив Україну. Але коли він почав готуватися і мав батальйонно-тактичні групи навколо в очікуванні, я не знаю, що ми могли зробити", - наголосив Джонсон.

Поява Володимира Зеленського в НАТО, щоб благати надати Україні більше зброї, підкреслила стурбованість Києва через зменшення підтримки з боку союзників після спротиву трампістів у Вашингтоні та відволікання уваги на війну Ізраїлю проти ХАМАС.

Аналітики кажуть, що навіть тимчасова пауза в цій підтримці може вплинути на військову стратегію і тактику Києва протягом декількох тижнів, потенційно згорнувши контрнаступ України, послабивши тиск на російські сили та давши їм можливість відновити свою бойову міць.

Зараз ви читаєте новину «Джонсон повідомив, яка головна помилка Заходу призвела до війни РФ проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі