четвер, 12 жовтня 2023 18:30

Чому контрнаступ під загрозою

Чому контрнаступ під загрозою
Міністр оборони США Ллойд Остін вітає Зеленського / East News

Стаття у виданні The Financial Times

Поява Володимира Зеленського в НАТО в середу, щоб благати надати Україні більше зброї, підкреслила стурбованість Києва через зменшення підтримки з боку союзників після спротиву трампістів у Вашингтоні та відволікання уваги на війну Ізраїлю проти ХАМАС.

Враховуючи великі запаси та більший промисловий потенціал, США відіграли життєво важливу роль у швидкому постачанні Україні сучасної зброї, зокрема артилерійських боєприпасів і снарядів до ППО.

Навіть тимчасова пауза може вплинути на військову стратегію Києва протягом декількох тижнів, згорнувши контрнаступ України, послабивши тиск на російські сили і давши їм змогу відновити бойову міць

Аналітики кажуть, що навіть тимчасова пауза в цій підтримці може вплинути на військову стратегію і тактику Києва протягом декількох тижнів, потенційно згорнувши контрнаступ України, послабивши тиск на російські сили та давши їм можливість відновити свою бойову міць.

Попри недавнє блокування фінансування Україні під керівництвом трампітів, адміністрація Джо Байдена пообіцяла підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно. Очікується, що велика двопартійна підтримка, за винятком невеликого, але потужного блоку прихильників Дональда Трампа в Республіканській партії, зрештою сприятиме продовженню постачань допомоги США. Але навіть кілька тижнів затримки можуть вплинути на контрнаступ.

Макс Бергманн, директор європейської програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень, сказав, що блокування подальшої військової та фінансової допомоги, створене меншістю республіканців у Палаті представників, навряд чи матиме негайний вплив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

"Але через кілька тижнів, якщо нічого не зміниться в Конгресі, це вплине на рішення України на полі бою. Це безперечно вплине на спосіб планування українців, коли вони входять в зимовий період", - каже він.

На зустрічі міністрів оборони в Брюсселі в середу Зеленський наполегливо пояснював, що на карту поставлена не тільки доля контрнаступу.

"Контрнаступ – це один напрямок, але потрібно також захищатися, бо, з іншого боку, Росія - велика армія терористів", - сказав український лідер.

Враховуючи невизначеність щодо військових постачань зі США, Україні неминуче доведеться переглянути свою стратегію і тактику, сказав Мік Раян, колишній генерал-майор австралійської армії, який уважно стежить за війною. Головнокомандувач Валерій Залужний буде готуватися до найгіршого сценарію, додав Райан.

У Пентагону все ще є близько $5 млрд, які ще можна витратити на Україну

У Пентагону все ще є близько $5 млрд, які ще можна витратити, що дозволяє Байдену використати запаси зброї США. При нинішніх темпах витрат цього вистачить на кілька місяців. Адміністрація вже використала цю установу, щоб дати Україні зброю та допоміжні послуги на суму майже $25 млрд.

Старший генерал США у середу заявив, що Вашингтон запланував постачання обладнання принаймні до 1 січня 2024 року. Він сказав, що спільні зобов'язання США та союзників дозволять Україні зберегти свої плани незмінними.

"Я не бачу, щоб їхні плани змінилися", - сказав Браун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Ще $9,4 млрд витрачені на закупівлі по контрактах для України в рамках Ініціативи сприяння безпеці України. Переважно на артилерійські боєприпаси, засоби ППО, високоточні ракети великої дальності та бронетехніку. Багато контрактів ще не виконані, тому Київ має довгостроковий портфель постачання.

Але в цьому фонді не залишиться вільних грошей, доки Конгрес не виділить додаткове фінансування, що може вплинути на довгострокове планування, заявили представники міноборони.

Війна між Ізраїлем і ХАМАС теж може виявитися для Києва палкою з двома кінцями. Україна та Ізраїль можуть конкурувати за певні типи підтримки США, зокрема артилерійські боєприпаси та ракети-перехоплювачі для ППО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Деякі американські офіційні особи заявили, що це станеться не відразу, бо США вже виділили Ізраїлю $3,8 млрд летальної допомоги. Основна потреба Ізраїлю зараз – це ракети-перехоплювачі для його системи ППО малої дальності "Залізний купол", яких Україна не потребує.

"Можемо допомагати і Україні, і Ізраїлю", - заявив у середу міністр оборони США Ллойд Остін.

З іншого боку, офіційні особи Білого дому та лідери Конгресу розглядають можливість об'єднати допомогу для Ізраїлю та для України в одному запиті на фінансування, що може відкрити шлях до розширення допомоги Києву.

Однак цей маршрут далеко не гарантований. Ризик в тому, що поки безвихідь у Вашингтоні триває, українська армія починає скорочувати використання наданих США боєприпасів і систем озброєння в очікуванні нестачі.

"Якщо кран закривається, це не є негайною трансформацією того, що ми даємо українцям. Але станеться ось що - нормування", - сказала Дара Массікот, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Україна витрачає 6-7 тис. артилерійських снарядів на добу

Враховуючи потужні оборонні споруди Росії, глибокі мінні поля і спостереження дронами, контрнаступ України залежить від використання артилерії, щоб виснажити ворожі позиції швидше, ніж їх можна відновити. Для цього Україна витрачає 6-7 тис. артилерійських снарядів на добу.

"Якщо вони відчують, що більше не отримають, стримаються, і це призведе до зупинки контрнаступу. Зриви надання допомоги навіть на кілька тижнів можуть призвести до втрат і невдач", - каже Масікот.

Артилерійські запаси США закінчуються, що змушує Вашингтон натомість відправляти в Україну касетні боєприпаси. США мають на меті збільшити потужність виробництва 155-мм снарядів з 28 тис. на місяць до 60 тис. в 2024 році та довести до 100 тис. до літа 2025 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Теоретично ЄС міг би закрити прогалину у фінансовій та економічній допомозі Україні, але щодо зброї це інша справа.

На момент повномасштабного вторгнення Росії країни Європи мали виснажені запаси та низьку виробничу потужність. Роб Бауер, нідерландський адмірал, який є головою військового комітету НАТО, заявив минулого тижня на Варшавському форумі безпеки, що в Європі "тепер видно дно" запасів.

Столиці ЄС потихеньку починають поповнювати запаси. Євросоюз виділив 3 млрд євро на забезпечення України снарядами і для наповнення запасів. Високий чиновник сказав, що ЄС на шляху до досягнення своєї мети щодо посилання Україні 1 млн артилерійських снарядів цього року, але незрозуміло, скільки з них походить від нового виробництва.

Якби українці не були впевнені в продовженні постачання снарядів, касетних боєприпасів чи до мінометів, вони могли б бути змушені відійти на оборонні позиції, сказав Бергманн.

"Тож це дійсно змінить війну для них, і це не сприймається багатьма в США", - каже він.

Подібна картина щодо ППО, на яку знову очікує випробування цієї зими, якщо Росія завдасть удару по критичній інфраструктурі України хвилями ракет і дронів.

Німеччина активізувалася, оголосивши у вівторок, що надсилає в Україну другу систему Patriot, виготовлену у США, і п'яту систему IRIS-T німецького виробництва. Але Київ все ще залежить від американських ракет-перехоплювачів для більшості своїх батарей ППО західного виробництва. Українські війська можуть нормувати їх використання, якщо побоюються, що поставки будуть обмежені.

Міністри НАТО кажуть, що західна підтримка України має відійти від прямого постачання до внутрішнього виробництва

Міністри НАТО кажуть, що західна підтримка України має відійти від прямого постачання до закупівель та внутрішнього виробництва. Київ досяг успіху в недавній кампанії дальнього удару по російських цілях у Криму з використанням ракет і дронів вітчизняного виробництва, а також крилатих ракет із Великої Британії та Франції.

Але контракти з іноземними оборонними компаніями та розширення внутрішнього виробництва потребуватимуть часу, щоб дати результати.

"Україна критично залежить від зовнішньої підтримки, і вона потрібна вже зараз", - каже Олексій Мельник, колишній підполковник ВПС України, а нині співдиректор Центру Разумкова.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чому контрнаступ під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі