четвер, 05 листопада 2020 03:00

Донбас. Кравчук розповів про головну проблему переговорів із Росією

Донбас. Кравчук розповів про головну проблему переговорів із Росією
Кравчук погодив нове розведення сил на Донбасі. Фото: "Слово і Діло"

Основні труднощі переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі полягають у тому, що Росія не визнає себе стороною конфлікту.

Перший президент нагадав, що Кремль жодного разу не виконав те, що було заявлено в Мінську. "У Росії є виправдання для цього: Росія заявляє, що не бере участі в переговорах", – сказав глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв'ю Atlantic Council.

"Він уточнив, що офіційна політика Кремля така: конфлікт на Донбасі – це нібито внутрішній конфлікт між Україною і деякими районами Луганської та Донецької областей, і Росія нібито не бере участі в ньому. Керівництво країни-агресора заперечує, що на сході України є російські війська й військова техніка.

"І Гризлов, мій нинішній колега, який є частиною Тристоронньої контактної групи, він ніби як там, він підписує дещо, але наче говорить: "Я не беру участь у цьому. Ось це представники Донецької та Луганської областей, із ними треба домовлятися".

За його словами, Росія "щось підписує і нібито бере участь", але насправді говорить: "Ні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук погодив нове розведення сил. Наші відійдуть на Луганщині та Донеччині

"І в цьому заковика наших переговорів. Ми ведемо переговори в присутності Гризлова, який говорить, що вони не беруть участь... що не є стороною конфлікту. І ми говоримо: "Як ви можете стверджувати це? Ми це дійсно бачимо, це вже зайшло так далеко, це очевидно всім, а не тільки Україні", – підкреслив перший український президент.

Він сказав, що Росія дотримується такого "центрального стратегічного пункту" спокійно, послідовно та неухильно.

"Ось чому ми не можемо починати домовлятися – бо Росія, очевидно, є, а її немає, розумієте. Якби ми тільки змогли встати на нормальну основу в наших відносинах з Росією, можливо, ці переговори були б можливі. Але ми просто не можемо встати на цю нормальну основу – Росія просто ухиляється від нас щоразу, коли ми намагаємося порушити ці питання", – пояснив глава делегації в ТКГ.

На Донбасі 3 листопада збройні формування Російської Федерації та її найманці 6 разів порушили режим припинення вогню.

Унаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець Об'єднаних сил отримав вогнепальне осколкове поранення.

Зараз ви читаєте новину «Донбас. Кравчук розповів про головну проблему переговорів із Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі