неділя, 05 липня 2020 19:48

До міністра Федорова звернулися громадські організації

До міністра Федорова звернулися громадські організації
У зв'язку з агресією РФ є загроза кібератак, кажуть міністру. Фото: Facebook-сторінка Федорова.

Випробовувати інтернет-голосування під час місцевих виборів зарано. Про це заявили 37 громадських організацій, зокрема "Опора".

Оскільки пілотування цієї технології без достатньої підготовки може завдати шкоди успішності виборчого процесу, кажуть представники третього сектору.

Випробовування є передчасним з наступних причин, кажуть в ГО

Зокрема, існує високий ризик технічних збоїв та кібератак, особливо в контексті триваючої агресїі РФ, недавніх витоків особистої інформації громадян з державних реєстрів та досвіду складних кібератак в Україні.

Потрібна система електронного уряду, яка завоювала довіру громадськості, а також повне технологічне покриття та відповідна інфраструктура по всій країні. Україна ще не має цієї довіри та достатньо оцифрованої системи ідентифікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У додатку "Дія" з'явився новий документ

Існує недовіра виборців та політиків до Інтернет-голосування. Це може завадити громадянам визнати результати такого голосування. Особливо якщо ті, хто програв вибори, звинувачуватимуть систему у фальсифікації чи маніпуляціях.

Найкраща практика показує, що пілотування проводиться спочатку за межами виборчого періоду, щоб не створювати плутанину. Перше випробування не повинно проводитися під час місцевих виборів.

Якщо випробовування не вдасться, громадяни можуть втратити довіру до технологічних ініціатив у галузі електронної демократії.

"Звертаємось до Міністерства цифрової трансформації з проханням відкласти пілотування та провести додаткові публічні, прозорі та всеохоплюючі консультації між усіма зацікавленими сторонами виборчого процесу, перш ніж продовжувати працювати над впровадженням Інтернет-голосування", - заявляють представники громадянського суспільства.

У червні міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив: мешканці великих міст України на місцевих виборах 25 жовтня зможуть протестувати онлайн-голосування.

Зараз ви читаєте новину «До міністра Федорова звернулися громадські організації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі