пʼятниця, 07 серпня 2020 19:48

Децентралізація котиться в інший бік. Київ силами регіонів закриває проблеми держави

Децентралізація котиться в інший бік. Київ силами регіонів закриває проблеми держави
Надал наголосив: за Конституцією, відповідальність за утримання закладів медичної сфери лежить на країні. Центральна влада зараз намагається її перекласти на місцеві. Фото з особистого архіву Сергія Надала

Реформа децентралізації рухається у зворотньому напрямку. Уряд перекладає свою відповідальність на місцеву владу.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав міський голова Тернополя Сергій Надал.

"Реформа зупинилася і котиться в інший бік. Одна з головних проблем, яка залишалася невирішеною, це питання відповідальності і фінансування. Мали бути чітко розділені сфери відповідальності.

Наприклад, питання медицини. Якщо в Конституції написано, що за заробітну плату, за утримання закладів медичної сфери несе відповідальність країна, то так і має бути. Не може бути – ми прорахували формулу, щось не хватає. Тому 20-30 відсотків дофінансуйте з місцевого бюджету. А це десятки мільйонів гривень щороку. Така ситуація і в інших сферах. Тому треба визначити – за що відповідає уряд, а за що місто. Бо коли не вистачає ліків для хворих на ниркову недостатність, вони куди йдуть? До місцевої влади. І їм до лампочки, що уряд не фінансує. А представники уряду кажуть: це така сама відповідальність органів місцевого самоврядування. Тому давайте уже визначимося, хто за що відповідає", - наголосив Надал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мер Тернополя про червону зону: Люди готові до будь-яких акцій. Їх усе це дістало

Суть реформи полягала в тому, щоб дати можливість органам місцевого самоврядування вирішувати проблеми, підкреслив міський голова.

"Люди в Тернополі знають краще, що тут треба, ніж це бачать з Києва. Але коли там зрозуміли, що все більше повноважень йде на місця, що самоврядування стає сильнішим, почали думати – а чого не використовувати це, щоб силами регіонів закривати проблеми держави.

Ми з новими повноваженнями отримали і втричі більше видатків. Розуміли, що це хвороба росту – треба пройти, бо ж реформа за рік не відбувається. Але, на жаль, зміни почали йти в гіршу сторону. І коли сьогодні озвучують, що десь там на місцях будують фонтани замість того, щоб платити нам за газ, то вибачте, як такі речі можна порівнювати", - резюмував Надал.

Реформа децентралізації стартувала в Україні 2014 року. Її мета - концентрація основних коштів і повноважень саме на рівні громад. Реформа мала покласти край пострадянській регіональній вертикалі столиця-область-район.

Зараз ви читаєте новину «Децентралізація котиться в інший бік. Київ силами регіонів закриває проблеми держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі