четвер, 13 червня 2024 20:02

Чому ХАМАС вийшов з угоди щодо Сектора Гази

Чому ХАМАС вийшов з угоди щодо Сектора Гази
Демонстранти беруть участь у пропалестинській акції перед посольством США в Джакарті. Фото eastnews.ua

Бойовики відкинули домовленості, які кілька днів тому самі ж підтримали. Але звинуватили в усьому не Ізраїль, як того можна було очікувати, а конкретну особу. Чому і цього разу не вдалося домовитися про припинення вогню, - розбиралася Gazeta.ua.

Нещасливе число

13 червня стало відомо, що мирний план Джо Байдена, котрий став основою для резолюції Радбезу ООН, зірвався.

Напередодні у ХАМАСі зажадали, щоб гарантами припинення вогню у Секторі Гази виступили треті країни: Туреччина, Росія та КНР. На таку умову категорично не погодилися Ізраїль та США.

На ранок четверга, 13 червня, ХАМАС звинуватили у зриві угоди про припинення вогню держсекретаря США Ентоні Блінкена. За версією угруповання, Блінкен поклав на них відповідальність за досягнення перемир'я у Газі, а це неправда, бо у ХАМАСі завжди були за мирний план Байдена та за резолюцію Радбезу ООН. Водночас ХАМАС звинуватив Ізраїль у зриві угоди.

Хто перший припиняє стріляти

Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив у кулуарах саміту "Групи семи" в Італії, що Ізраїль тільки за припинення вогню, а гальмування реалізації першого етапу мирного плану здійснює ХАМАС додатковими вимогами. Але "світ має заохотити ХАМАС прийняти пропозицію",- наголосив він.

"Ізраїль не відмовляється від своєї позиції. Наразі триває робота, як подолати розбіжності та укласти угоду", - наголосив він.

Нині головна інтрига навколо того, хто перший припинить вогонь. Обидві сторони, вочевидь, не довіряють одна одній. ХАМАС висуває додаткові умови, як-от повне виведення Ізраїлем своїх військ з усього західного берега річки Йордан - до обміну заручниками. Принаймні, до того ХАМАС ізраїльтянам їхніх не віддасть. І, з огляду на військові операції ЦАХАЛ, формально має на те підстави.

Вимоги були висунуті вже після голосування у Радбезі.

Дорогою ціною

"У полоні ще близько 100 ізраїльтян і я не думаю, що вони хотіли б загинути, - зазначив політичий коментатор Дуглас Мюррей для "Sky news Australia", пояснюючи причини рейдів зі звільненню заручників. - Якщо ХАМАС так хоче закінчити війну, як говорить, то може це зробити миттєво, просто видати заручників Ізраїлю. Тоді зникне привід для військових рейдів".

"Ми продовжуємо перебувати в епіцентрі ескалації без рішення про початок повномасштабної війни, але я припускаю, це рішення наближається, бо це найменше зло" - заявив ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп.

Йдеться про повномасштабну війну з Ліваном через "Хезболлу".

Спалахнуло на Півночі

Тим часом, Ізраїлю знову довелося відбиватися від ворожих ракет. Цього разу країну атакувало ліванське угруповання "Хезболла". Більшість ракет перехопила ізраїльська ППО. Офіційний Єрусалим звинуватив Іран у підбурюванні "Хезболли" до атак на Ізраїль. У деяких західних ЗМІ стверджують, посилаючись на джерела, що "Хезболла" завдала ударів у відповідь, а внаслідок ізраїльського обстрілу буцімто загинув один з високопоставлених командирів угруповання.

Напруга у відносинах з Ліваном наростає, хоча Ізраїль намагається не допустити ескалації. Натомість - продовжує операцію ЦАХАЛ у місті Рафах.

Тим часом, Ентоні Блінкен повернувся до США. Реагуючи на останні заяви ХАМАС, він звинуватив угруповання у зриві угоди, оскільки "Ізраїль прийняв пропозицію, підтриману резолюцією ООН".

Баланс на вістрі

Помітно, що сторони конфлікту поступово підвищують ставки, адже Радбез ООН у своїй резолюції закликав ХАМАС та Ізраїль до виконання плану без додаткових умов. Але додаткові умови з'явилися. Критичність у тому, що США наполягають - ці умови незначні, треба продовжувати реалізовувати план, а Ізраїль не припиняє військових дій та просувається по Рафаху, - зазначив військовий експерт Марк Бабот. "Триває політична гра, - вважає він. - Якщо США нададуть якісь гарантії, що Ізраїль не продовжить війну, це неприйнятно для нас. Багато можливостей фантастичні, як-от США домагаються якоїсь Палестинської адміністрації, якої не існує. Ситуація тяжка і багато хто говорить, що і за рік вона не буде вирішена".

Тому що у разі смерті голови умовної Палестинської адміністрації, до влади у Палестині може прийти ХАМАС, - пояснює Бабот. На його думку, основна проблема регіону - Іран, котрий допомагає всім антиізраїльським терористичним угрупованням та Росії.

Симптоматично, що 13 червня міністри закордонних справ Ірану та Іраку заявили про те, що країни Західної Азії зміцнюватимуть свою оборону у відповідь на дії Ізраїлю, а США, якщо хочуть зупинити бойові дії, мають припинити допомагати Єрусалиму.

Тим часом, прем'єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху чекають 24 липня у Конгресі США, де він обіцяє розповісти всю правду про ХАМАС.

Зараз ви читаєте новину «Чому ХАМАС вийшов з угоди щодо Сектора Гази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі