четвер, 23 грудня 2010 16:04

БЮТ: Проти "україноненависника" Костусєва треба порушувати кримінальну справу

БЮТ: Проти "україноненависника" Костусєва треба порушувати кримінальну справу

Партія Юлії Тимошенко "Батьківщина" вимагає від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти мера Одеси Олексія Костусєва.

Як йдеться в заяві прес-служби партії, 10 грудня, на першому ж засіданні виконавчого комітету Одеської міськради новообраний міський голова Одеси Олексій Костусєв фактично ввів заборону на українську мову.

"Він зажадав, щоб всі документи подавалися йому виключно російською мовою, яка, крім того, була затверджена як робоча мова мерії", - говориться в документі.

На думку БЮТ, "це ні що інше, як демонстративне нехтування Конституцією та законами України".

"Зокрема, пан Костусєв прямо порушив ст. 6 чинного на сьогодні Закону про мови в Українській РСР, згідно з якою службові особи "зобов'язані володіти українською та російською мовами, а в разі необхідності - і іншою національною мовою в обсязі, необхідному для виконання службових обов'язків". Ст. 8 цього закону недвозначно вказує на те, що "будь-які привілеї чи обмеження прав особи за мовною ознакою, мовна дискримінація неприпустимі". Ст. 11 встановлює в якості мови діловодства і документації українську мову", - заявили в БЮТ.

"Отже, як чиновник, пан Костусєв, повинен знати обидві мови - і українську, і російську. Дискримінація української мови з його боку обурює і вимагає відповідної реакції", - йдеться в заяві.

Цей вчинок, як вважають у партії "Батьківщина", демонструє, "яку саме двомовність намагається встановити в Україні нова владна команда. Йдеться, по суті, про те, щоб звільнити Україну від української мови, і, за великим рахунком, від українського духу".

"Звертає на себе увагу і те, що в уряді Януковича є кілька чиновників, які не володіють і принципово не вчать українську мову. А, крім уряду, сформована ще і майже суцільно російськомовна адміністрація президента", - йдеться в заяві.

Через це партія "Батьківщина" зажадала від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти Костусєва і розслідувати його дії на предмет відповідності українському законодавству.

Від самого Костусєва партія зажадала принести вибачення за свої дії "несумісні зі статусом державного службовця і як такі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу".

Від неформального лідера Партії регіонів Віктора Януковича і від голови цієї партії Миколи Азарова в БЮТ зажадали "вибачитися за дії свого однопартійця і виключити з партії Костусєва, який виглядає україноненависником навіть у складі такої далеко неукраїнофільської організації, якою є Партія регіонів".

Зараз ви читаєте новину «БЮТ: Проти "україноненависника" Костусєва треба порушувати кримінальну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі