вівторок, 11 квітня 2023 11:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Болгарія може передати Україні винищувачі, але є нюанс

Болгарія може передати Україні винищувачі, але є нюанс
Болгарія не планує безкоштовну передачу Україні МіГ-29. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Болгарія може передати Україні винищувачі МіГ-29, якщо натомість отримає літаки F-16.

Водночас у міністерстві оборони Болгарії наголосили, що безкоштовно передавати винищувачі Києву не збираються, повідомляє агентство BGNES.

"Країна не проводила переговорів щодо безоплатної передачі МіГ-29. Таке рішення призвело б до зниження обороноздатності Болгарії, що суперечить конституції і законам. Однак на виконання рішення парламенту, ухваленого наприкінці 2022 року, відомство провело успішні переговори щодо можливостей втілення так званих трикутних угод для заміни доступних систем озброєння відповідниками з країн союзників без втрати обороноздатності", – ідеться в повідомленні.

Зараз Болгарія має 16 винищувачів МіГ-29. Лише шість із них сьогодні у робочому стані.

Через санкції Євросоюзу проти Росії Болгарія більше не може отримувати технічну допомогу від країни-агресорки РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль зробив заяву щодо передачі Києву летальної зброї

Раніше ЗМІ повідомляли, що Болгарія через посередників, ймовірно, продасть Україні велику кількість боєприпасів, що може суттєво вплинути на хід війни. У міністерстві оборони Болгарії повідомили, що передадуть старі боєприпаси вартістю понад €175 млн державному військовому заводу ВМЗ, а натомість отримають нові боєприпаси. Мета цього рішення полягає в тому, щоб величезна кількість старих боєприпасів зі складів болгарської армії потрапила до України.

Видання Euractiv з'ясувало, що поставки зброї в Україну на мільярди євро з Болгарії не припинилися попри офіційні заяви влади в Софії.

8 квітня Болгарія закрила всі свої порти для входу російських суден. Рішення ухвалили у рамках директиви Євросоюзу про виконання санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія може передати Україні винищувачі, але є нюанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі