четвер, 14 жовтня 2010 20:36

Більшість харків'ян впевнені, що вибори сфальсифікують

Більшість харків'ян впевнені, що вибори сфальсифікують

Більшість харків'ян упевнені, що вибори мера Харкова буде сфальсифіковано. Такі дані озвучив директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко під час презентації результатів дослідження "Політична ситуація в Харкові напередодні місцевих виборів", проведеного Всеукраїнським соціологічним консорціумом з 9 по 13 жовтня 2010 року.

Як повідомили у прес-службі Інституту Горшеніна, за словами Фесенка, "очікування фальсифікацій на виборах властиве виборцям багатьох регіонів, де ми проводимо дослідження. Проте результати дослідження в Харкові виділяються на тлі інших – у фальсифікаціях впевнені аж дві третини городян!".

Також директор Інституту Горшеніна вказав на високий ступінь закритості харків'ян. "Близько третини опитаних – 31% - не визначилися з тим, за кого голосуватимуть на виборах мера. Крім того, при відповіді на питання, за кого з кандидатів у мери Харкова ви б не проголосували ні за яких умов, 57,1% городян вважали за краще відкрито не афішувати свою думку, вибравши варіант "важко відповісти". У соціології цей ефект називається "Спіраль замовчування". До такого явища можуть приводити, зокрема, "чорні" кампанії, надмірний адміністративний тиск, залякування виборців", - відзначив Фесенко.

Результати дослідження засвідчили, що, на думку третини харків'ян (34%), місцева влада створює сприятливі умови для діяльності певних політичних сил. Більш як чверть жителів Харкова (28,1%) вважає, що міська влада агітує голосувати за певну політичну силу, а кожен п'ятий опитаний (20,2%) відзначив, що влада переконує виборців у тому, що переможе певний кандидат.

Лідерами рейтингу кандидатів на посаду міського голови Харкова, за даними дослідження, є в.о. мера Геннадій Кернес (16,8%) і екс-губернатор Харківської області Арсен Аваков (14,7%).

З 9 по 13 жовтня 2010 року Всеукраїнський соціологічний консорціум провів соціологічне опитування в місті Харкові на тему: "Політична ситуація в Харкові напередодні місцевих виборів". Опитування проводилося методом телефонного інтерв'ю. Загалом було опитано 1000 респондентів, квоти - стать, вік, район і освіта респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,2%.

До соціологічного консорціуму входять: Київський інститут проблем управління імені Горшеніна, Центр прикладних досліджень "Пента", Інститут перспектив міста. Консорціум ставить за мету дослідження соціальних і політичних аспектів життя громадян різних міст України.

Зараз ви читаєте новину «Більшість харків'ян впевнені, що вибори сфальсифікують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі