понеділок, 02 березня 2009 10:33

Балога: "Фаїну" звільнили за гроші Пінчука

Балога: "Фаїну" звільнили за гроші Пінчука

Операцію щодо звільнення моряків "Фаїни" та оплату викупу сомалійським піратам профінансував в основному бізнесмен Віктор Пінчук. Про це заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

За словами Балоги, за звільнення моряків і  судна"Фаїна" не було заплачено жодної гривні з Державного бюджету, оскільки "у бюджеті немає статті "гроші на звільнення заручників", тому треба було акумулювати необхідну суму з позабюджетних джерел".

Все фінансування операції, у тому числі і викуп піратам, здійснено за особисті кошти приватних осіб, сказав Балога.

"Як керівник Секретаріату Президента та координатор спецоперації я офіційно звернувся за допомогою, насамперед, до тих вітчизняних бізнесменів, хто добре відомий своїми благочинними проектами. У підсумку левову частку витрат - а це кілька мільйонів доларів - на звільнення українських моряків профінансував підприємець і меценат Віктор Пінчук. Це були його особисті кошти, які він як засновник благодійного фонду вирішив надати для того, щоб визволити екіпаж "Фаїни", – заявив Віктор Балога.

Також він підкреслив, що держава віддала належну шану всім, хто допоміг повернути українських моряків на Батьківщину. Президент України особисто подякував Віктору Пінчуку за розуміння, громадянську позицію і значний внесок у операцію зі звільнення "Фаїни".

Українське судно "Фаїна" було захоплене сомалійськими піратами 25 вересня 2008 року в нейтральних водах поблизу Кенії. Судно йшло під прапором Белізу в Кенію і перевозило військову техніку - близько 30 танків Т-72, запчастини до бронетехніки.

Hа борту судна "Фаїна" був 21 член екіпажа: 17 з них - громадяни України, троє громадян Росії й один громадянин Латвії. Капітан судна, громадянин Росії Колобков помер незабаром після захоплення судна.

Казали, що 4 лютого ізраїльський власник "Фаїни" заплатив 3,2 млн дол. за звільнення судна. 5 лютого ввечері остання група піратів залишила борт "Фаїни".


За матеріалами: Прес-служби Глави держави, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Балога: "Фаїну" звільнили за гроші Пінчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі