пʼятниця, 29 листопада 2013 11:59

Янукович показав себе як непередбачуваний партнер — політолог

Янукович показав себе як непередбачуваний партнер — політолог
Фото: press.org.ua

Президент Віктор Янукович у Вільнюсі показав, що керівництву України ризиковано довіряти. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

За його словами, Янукович продемонстрував, що він - непередбачуваний партнер, однак "двері" Європа для нашої країни не закриє. "Ні Україні, ні українській владі це не потрібно. Бо євроізоляція не вигідна нікому. Вона призведе президента в обійми Путіна і залишить із ним сам-на-сам. А він так жалівся, що три роки був на самоті із дуже сильною Росією. Білоруський варіант у нас не спрацює. Лукашенко міг собі дозволити євроізоляцію, тому що має серйозний контроль над всією країною — над економічною та політичною елітою і суспільством. Там є опозиціонери, але немає опозиції. Не кажучи вже про молодіжні рухи. Янукович таким контролем не володіє. Тому євроізоляція -це шлях до революційної ситуації в країни та довготривалої глибокої політичної кризи", - зауважив експерт.

Карасьов впевнений, що перемовини по асоціації будуть продовжуватися. "У політиці ображеним немає що робити. Тут ніколи не говори ніколи — не буває остаточного програшу. Сьогодні ти програв, а завтра — виграв. Тому гра продовжується. Тим більше, що в Україні почалася президентська кампанія. Вона змушує Європу не відвертатися від нас. Вони мають надію, що кампанія 2015 року дасть відповідь на питання про інтеграційний курс України. Сподіваються, що виграє Кличко і зовнішньо-політична ситуація буде сприяти новому раунду євроінтеграції України", - наголосив політолог.

Він вважає, що для того, аби урівноважити ситуацію у публічній сфері, на вулиці вийдуть противники євроінтеграції. "Янукович не зіпсував собі рейтинг в Україні. Бо він зробив ставку на свій електорат. Пішов на це свідомо. Вирішив, що асоціація може відвернути від нього більшу частину виборців Сходу та Півдня України. Президентська кампанія тепер стає референдумом по євроінтеграційному вибору. Януковичу треба, аби можна було маневрувати між Європою та Росією. Він обережно говорить про можливість підписання угоди в 2014 році. Це має мотивувати Путіна на подальші преференції та поступки", - додав експерт.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович на саміті у Вільнюсі не підписав Угоду про асоціацію.

Зараз ви читаєте новину «Янукович показав себе як непередбачуваний партнер — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі