середа, 20 грудня 2023 08:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики з'ясували, що стоїть за псевдоісторичними заявами Путіна

Аналітики з'ясували, що стоїть за псевдоісторичними заявами Путіна
Російський диктатор Володимир Путін дедалі частіше робить заяви із посиланням на псевдоісторичну риторику Кремля. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін у своїх заявах все частіше посилається на псевдоісторичну риторику Кремля.

У такий спосіб президент РФ намагається видати себе за сучасного російського царя й представити вторгнення в Україну як історично виправдану подію, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Шаблонну риторику Кремля щодо війни в Україні він повторив, зокрема, у зверненні до колегії міноборони РФ 19 грудня. У своїй промові Путін звинуватив НАТО та колективний Захід у вторгненні на кордони Росії. Виправдовуючись за проблеми росіян на полі бою, він переклав усю провину на бюрократію Міноборони РФ", - сказано в повідомленні.

Очільник Кремля укотре використовує концепцію "співвітчизників за кордоном", обговорюючи жителів "південно-східної України". Путін заявив, що українці нібито мають історичну, культурну та мовну прив'язку до Росії. У такий спосіб він виправдав вторгнення в Україну з ідеологічних мотивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не змінюватиме планів щодо України - командувач Збройних сил Латвії

14 грудня диктатор заявив, що Росія нібито є єдиним гарантом суверенітету та територіальної цілісності України. Це також не новий наратив. Його Путін уже просував у своєму есе від 2021 року, де безпідставно стверджував, що люди, які живуть у Західній Україні, начебто хочуть повернутися на свою "історичну батьківщину" та стати частиною Польщі, Румунії чи Угорщини.

"Ця заява свідчить про те, що Путін вибірково використовує аспекти історії Східної та Центральної Європи як зброю, оскільки вони відповідають його ідеологічній лінії на подальше риторичне позбавлення України її міжнародно визнаного суверенітету", - зазначили в ISW.

Твердження Путіна рясніють риторичними протиріччями та ґрунтуються на хибних історичних алегоріях, які розпадаються, якщо розглядати їх у різних історичних контекстах.

Російський диктатор Володимир Путін не зупиниться у разі перемоги над Україною. Росія несе загрозу і для інших держав регіону. Адже Москва вже показала не лише бажання, а й готовність застосовувати свою армію, щоб завоювати силою сусідні країни. Про це сказав речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу в понеділок, 18 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики з'ясували, що стоїть за псевдоісторичними заявами Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі