понеділок, 21 жовтня 2024 18:40

Які висновки Україна має зробити з виборів у Молдові

У неділю у Молдові пройшов перший тур виборів, а також референдум з приводу того, чи вносити зміни у конституцію, де рух країни до Європейського союзу буде зафіксовано як мету.

Чинна президентка Майя Санду прогнозовано набрала більшість голосів серед інших десяти кандидатів (41,89 %). Але недостатньо для перемоги у першому турі. Відтак, 3 листопада пройде другий тур виборів.

До другого туру також прогнозовано вийшов колишній генпрокурор Олександр Стояногло (26,35%), якого підтримує Партія соціалістів Молдови. Третій результат отримав лідер "Нашої партії" Ренато Усатий (13,73 %).

Отже, враховуючи результат Усатого ( і того, кому можуть відійти його голоси), шанси на перемогу у другому турі мають обидва кандидати.

Автор: eastnews.ua
  20 жовтня у Молдові пройшли президентські вибори. Також люди голосували на референдумі
20 жовтня у Молдові пройшли президентські вибори. Також люди голосували на референдумі

Перша трійка кандидатів - показова і відображає весь спектр як настроїв всередині країни, так і зовнішніх зусиль, зокрема, Росії зупинити рух країни у бік Євросоюзу. Майя Санду як європейськи орієнтований кандидат, Олександр Стояногло - як проросійський і Ренато Усатий - лідер "Нашої партії", який публічно виступає як проти ЄС, так і проти Митного союзу з РФ.

Росія докладала і докладатиме значних зусиль, щоб залишити Молдову у своїй орбіті впливу

Але куди більш несподіваними стали результати референдуму. Різниця між тими, хто за рух Молдови до ЄС та тими, хто проти - у межах одного відсотка. Те, ще це стало несподіванкою, свідчить надто короткий брифінг Санду після оголошення результатів - без прес-конференції з журналістами.

Поза сумнівом - Росія докладала і докладатиме значних зусиль, щоб залишити Молдову у своїй орбіті впливу. За даними молдовських правоохоронців, такий персонаж як Ілон Шор (втікач, який заочно засуджений за шахрайство, а також внесений до санкцій США за проросійські активності), намагався підкупити 130 тисяч виборців, щоб вони підтримали проросійського кандидата та бойкотували референдум. Також відомо про те, що була виявлена мережа з сотень людей, які проходили інструктаж у Росії та мали бути задіяні в громадських заворушеннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молдова проголосувала проросійськи - Мая Санду заявила про фальсифікації

Є і внутрішня сторона такого результату референдуму. Відомо, що пʼять кандидатів виступали проти голосування і далеко не всі з них говорили про Росію. Хтось вважав ідею сумістити перший тур виборів та референдум "передвиборчою політичною хитрістю" команди Санду, а хтось – несвоєчасністю та надмірними витратами, коли економіка країни має багато проблем.

Повномасштабне вторгнення унеможливило появу у нас відверто проросійських сил

Хотілося б, щоб команда Санду, яка розраховувала зробити євроінтеграцію головною темою, зробила висновки: чому такий результат референдуму? Можливо, є проблеми з комунікацією всередині країни, окрім фактору Росії. Бо боротьба за прорадянський простір триває.

Чим для нас є повчальними (з точки зору досвіду) вибори у Молдові? Тим, що рано чи пізно війна (принаймні активна фаза) закінчиться. Ми будемо проводити вибори, президентські і парламентські.

Звісно, повномасштабне вторгнення унеможливило появу у нас відверто проросійських сил. І це уже назавжди.

Україна як пострадянська країна – має слабкі інституції та інші традиційні проблеми

У той же час, Україна як пострадянська країна – має слабкі інституції та інші традиційні проблеми, а також складнощі, які можуть бути на шляху нашого руху до ЄС (маю на увазі економіку). Також у нас можуть свідомо або несвідомо актуалізуватися різні громадські настрої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС звинуватили РФ у впливі на голосування у Молдові

Поза сумнівом, що Росія не омине можливості (з огляду на її прагнення втручатись у політичні процесі як у пострадянських кранах, так і на Заході) і після гарячої фази війни далі пробувати валити Україну. Уже політично, з усім набором гібридного інструментарію.

Щоб цього не сталося, ми (маю на увазі усіх - владу, опозицію, ЗМІ, громадськість) повинні комунікувати з суспільством на складні теми. Внутрішні трансформації, які ми маємо пройти (тил) - це великий пласт, який не можна пускати на самотік. Святе місце, як відомо, порожнім не буває. Принаймні, довго не може бути порожнім. Отже, про це треба думати уже зараз.

Зараз ви читаєте новину «Які висновки Україна має зробити з виборів у Молдові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі