субота, 07 грудня 2013 06:17

"Якби хтось спрямував спецназ проти адміністрації, Янукович теж нічого не знав би?"

"Якби хтось спрямував спецназ проти адміністрації, Янукович теж нічого не знав би?"
Микола Жулинський. Фото: gazeta.ua

Гуманітарні інститути Національної академії наук України засудили дії влади - насильницький розгін мітингувальників на Майдані Незалежності та відмову від підписання президентом протоколу Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Про це на засіданні колективу науковців сказав Микола Жулинський, директор Інституту літератури НАН України.

- Те, що сталося 29 листопада у Вільнюсі, коли Янукович відмовився підписати протокол Угоди про асоціацію з Євросоюзом, надовго залишиться ганебною сторінкою в історії нашої держави. Свої обіцянки про європейську інтеграцію влада не виконала і цим зрадила всі сподівання народу, - розповідає Микола Григорович під час засідання близько 900 колег у Інституті літератури по столичній вул. Грушевського.

- Через які мотиви Ваші співробітники підтримали Євромайдан?

-В Інституті літератури вже давно панує дух патріотизму. Наш заклад був одним із перших, хто підтримував Помаранчеву революцію. Наш намет на Майдані навпроти головпошти був першим. Я тоді був народним депутатом і влаштував там приймальню. Потім ми поставили ще два намети. 2004 року для протестувальників я віддав свій кабінет. Вони тут спали, а на стіні висів плакат "Борітеся – поборете". Крім цього наші працівники розуміють, що без європейських стандартів у науці, ми розвиватимемося повільніше. Й відставатимемо від наукових розробок європейських інститутів.

-Як допоможе вітчизняній науці євроінтеграція?

-Науковцям держав асоційованих членів ЄС простіше брати участь у різних грантових проектах. Є можливість працювати через загальноєвропейські фонди й інтенсивно обмінюватися науковцями. Завдяки асоційованому членству українська наука швидко опанувала б нові методи дослідження у багатьох сферах. Адже ми маємо великий потенціал. Он в Австралії немає жодного великого університету, де б не працювали українці. До того ж, через науку ми б мали можливість популяризувати українську культуру, традиції та наукові розробки. Наприклад, відправляємо нашого літературознавця у Норвегію для вивчення їхньої літератури. А норвезький спеціаліст їде до нас вивчати нашу літературу. Коли у Норвегії почнуть вивчати українську літературу, залучатимуть наших науковців, а ми – їхніх. Відбудеться таке собі наведення наукових і культурних мостів. Воно сприятиме новому мисленню та принципово іншим підходам до науки в Україні. Звісно, українським науковцям буде складно перелаштовуватися, але через деякий час вони будуть у виграші. Всі їхні праці будуть актуальними для Європи.

- Чи боїтеся репресій з боку влади за висловлену позицію вашого інституту?

- Ні. Зараз маємо недофінансування, але все одно не лише виживаємо й маємо плідні наукові напрацювання. Повністю фінансування нам не уріжуть, займатися дослідженнями не заборонять.

- Яка ваша особиста позиція щодо дій президента в контексті останніх подій?

- Він не чує свого народу. Коли в Україні відбуваються страйки, він летить у Китай. Навіть не намагається знайти якихось компромісів. У його ситуації зараз найкраще б було добитися відставки уряду. Це зняло б напругу у суспільстві. Але він навряд чи на це погодиться.

- Кажуть, президент не знав, що загін спецпідрозділу нападе на мітингувальників.

- Президент був в курсі дій "Беркуту". Це відмовка. А якби хтось спрямував "Беркут" проти його адміністрації, він теж би нічого не знав?

- Як ви оцінюєте дії уряду?

- Він, як і президент, протягом року говорили про євроінтеграцію України, обговорювали великі вимоги Євросоюзу до України, вказували на єдину складність в Угоді про асоціацію -звільнення Юлії Тимошенко. Юлія Володимирівка сказала, що її не обов'язково звільняти. Весь народ вже був налаштований на євроінтеграцію, а потім Янукович раптом не підписав угоду. А жорстокий розгін Майдану "беркутівцями" став ніби уколом для українського суспільства, що дав сили їм до протесту. Тобто впринципі сама влада й спровокувала масові протести.

- У Кабміні кажуть, що для євроінтеграції не вистачає коштів.

- Про це треба було думати раніше, а не перед самим підписанням угоди. Віктору Януковичу, до речі, пропонували у Вільнюсі 20 мільярдів доларів позики. Але він відмовився, бо мав вже домовленість із Путіним.

- Які основні помилки опозиції в організації Євромайдану, на вашу думку?

- Теперішня влада сильніша, ніж кучмівська 2004 року. А опозиція ставить надто високі вимоги – відставка президента, уряду, Верховної Ради та підписання Угоди з Євросоюзом. Цей євромайдан ініційований студентством не треба було перетворювати у політичну акцію. Я пам'ятаю голодування на граніті. Там не було ні блокувань уряду, ні захоплень адміністративних будівель. Вони лише голодували. Але це було наскільки сильно, що з ними почали рахуватися. І мені б хотілося, щоб і теперішня акція була такою. А опозиція мала б просто допомогти організаційно – тепло, їжа, нічліг.

- Чи програють протестувальники Євромайдану?

- Якщо навіть вони не доб'ються виконання жодної своєї вимоги, все одно виграють. Це, безсумнівно, подія історичної ваги. Бо зараз молодь, що народилася в незалежній Україні, має потужну громадську позицію, що переросте згодом в політичну силу.

Зараз ви читаєте новину «"Якби хтось спрямував спецназ проти адміністрації, Янукович теж нічого не знав би?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі