четвер, 15 травня 2014 15:53

Ахметов хоче створення окремої держави "Донбас" - експерт

Ахметов хоче створення окремої держави "Донбас" - експерт
фото: hubs.com.ua

Заява мільярдера Ріната Ахметова про чотири можливі сценарії розвитку подій на Сході пронизана сепаратистським сенсом. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Михайло Басараб.

 

"Ні для кого не секрет, що чи активною підтримкою, чи пасивним спостеріганням Ахметов фактично сприяв розгортанню тих процесів, які відбувалися на Донбасі. Якщо повернемося в минуле, то мені здається, мала місце певна негласна змова і синхронна гра Путіна з елітами на Донбасі. В першу чергу з Ахметовим, як ключовою фігурою цього регіону. Путін хотів використати побажання місцевих еліт до фактичної федералізації України після падіння режиму Януковича. Місцеві ж еліти хотіли використати наміри Путіна в своїх інтересах. Однак він їх переграв", - зауважив експерт.

 

На його думку, Ахметов у даній ситуації поєднав бажане з корисним.

 

"З одного боку, послав сигнал Києву, намагаючись відокремитися від того, що відбувається на Сході. В кінці звернення штучно приліпив фразу, що Донбас має залишатися в Україні. По-суті цим посилом хотів зняти з себе відповідальність. Однак у зверненні фактично задекларував, що Донбас має отримати широку автономію. Йдеться про окреме князівство, в якому Ахметов бажає відігравати провідну роль", - додав Басараб.

 

Експерт вважає, що Ахметов задекларував умови, на яких готовий йти на компроміс.

 

"Де-факто Ахметов вимагає незалежності. Це призведе до створення окремої держави "Донбас". Те, що оголосив Ахметов, суперечить унітарності і не клеїться до єдності України. Центральна влада навряд чи пристане на ці умови, бо це означатиме, що втрачаємо регіон", - наголосив Басараб.

Нагадаємо, вчора у відеозверненні мільярдер Рінат Ахметов заявив про чотири сценарії розвитку подій на Сході. Перший — все залишається, як є. Другий — створюється Донецька народна республіка, яку ніхто не визнає і санкції розвалять її економіку. Третій — приєднання Донбасу до Росії, але це не треба ні самому Донбасу, ні Росії. Четвертий, який його влаштовує, децентралізація влади і Донбас залишається в межах України.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов хоче створення окремої держави "Донбас" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі