субота, 17 жовтня 2009 15:30

Яценюк благає політиків не спекулювати на темі визнання УПА

Яценюк благає політиків не спекулювати на темі визнання УПА

Лідер громадської ініціативи "Фронт змін" Арсеній Яценюк закликає політиків не спекулювати на темі визнання воїнів УПА.

Про це повідомляє прес-служба політика в суботу.

"Є закон України від 1993 року "Про статус ветеранів війни, гарантію їх соціального захисту". У ньому є стаття 6, яка легалізувала Українську повстанську армію", - нагадав А.Яценюк, додавши, що згаданий закон визначає статус осіб, які належать до учасників бойових дій, зокрема воїнів Української повстанської армії, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників.

Політик відзначив, що протистояння між воїнами УПА і Червоної армії мало характер громадянської війни. Він нагадав, що подібний опір місцеве населення чинило більшовикам у 1920-і роки в Центральній і Східній Україні, де руйнували церкви, висилали до Сибіру, влаштовували голод і заганяли всіх у колгоспи.

"Через 20 років той же "будьоновець" приїхав уже на територію Західної України і робив те ж саме: вистрілював священиків, висилав до Сибіру, руйнував церкви, відбирав майно. Що повинна була робити тоді Західна Україна? Вона робила те ж саме, що робила Східна Україна за 20 років до цього. Вона боролася за свій будинок, за свою сім"ю", - відзначив А.Яценюк.

Він також нагадав події початку Другої світової війни: Західна Україна, яка 1939 року хлібом-сіллю зустрічала радянську армію, у 1941-му, після більшовицьких знущань з місцевого населення, вже з хлібом-сіллю приймала німців, як визволителів. "Але вже за два тижні ця ейфорія пройшла", - підкреслив він.

А.Яценюк відзначив, що тоді місцеве населення почало боротися і проти більшовиків, і проти нацистів.

"Були і ті, хто співробітничав з нацистами. Але я вам нагадаю: хіба Червона армія, власівці не працювали з нацистами? Співробітничали. Нюрнберг засудив нацистів і їх колаборантів. І ми повинні зробити те ж саме", - відзначив він.

Лідер "Фронту змін" призвав низько вклонитися тим людям, які воювали за незалежність України, які боролися з нацизмом, покласти квіти на їх могили і подумати про тих, хто сьогодні живий, щоб забезпечити їм гідне життя.

"Потрібно сказати: це - наше минуле. Давайте подумаємо про наше майбутнє, про наших дітей, про те, яку країну ми проектуємо, що ми зробимо безпосередньо і чим ми запам"ятаємося в історії незалежної України", - запропонував він.

При цьому А.Яценюк нагадав, що Україна втратила 7 мільйонів українців у Другій світовій війні.

"Ми стали живим щитом. Це хіба міф про велику Перемогу? Адже ми така ж країна-переможниця, як і Росія. І ми повинні поклонитися тим, хто отримав цю перемогу", - відзначив він.

На думку політика, тема визнання УПА постійно використовується для отримання електоральної підтримки. А.Яценюк вважає, що потрібно перейти в інший формат - до обговорення майбутнього України.

"Модернізація держави, то, куди ми рухаємося, яке наше місце, яке майбутнє наше і наших дітей - це повинно бути предметом цієї кампанії", - підсумував лідер "Фронту змін".

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Яценюк благає політиків не спекулювати на темі визнання УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі