середа, 14 жовтня 2009 22:30

Люди примиряться навколо питання УПА - Єрмолаєв

Люди примиряться навколо питання УПА - Єрмолаєв

Що стосується відзначення річниці УПА, то відбулись зміни не в політиці, а в суспільних очікуваннях і готовності до змін.

Про це сьогодні ввечері в ефірі "5 каналу" заявив президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Він зауважив, що ми маємо розуміти наскільки суспільство сприймає сигнали, які ідуть не лише з власної політики, а й ззовні.

"Зокрема процес зближення і примирення Вірменії і Туреччини - це надзвичайно серйозний показник, які підходи має застосовувати національна політика стосовно нинішньої ситуації. Це стосується і українських історичних фактів, які досі тлумачаться по-різному", - сказав Єрмолаєв.

За його словами, готовність до соціального примирення вже є, незалежно від того як політики його тлумачать.

Відбулись зміни не в політиці, а в суспільстві

"Інша справа, що політики зобов"язані зняти зі своїх знамен і програм доктринальні інтерпретації і віддати це громадськості, історикам і експертам. Це має бути досвідом і пам"яттю, але не політичною спекуляцією", - наголосив він.

Коментуючи намагання президента Віктора Ющенка об"єднати націю, Єрмолаєв зазначив, що глава держави говорить вірні речі, але робить хибні вчинки.

14 жовтня у день святої Покрови націонал-патріоти відзначали річницю створення Української Повстанської Армії. У низці міст пройшли марші на честь повстанців і їхнього провідника Степана Бандеру.

Нагадаємо, 325 кілометрів колючого дроту розділяють Вірменію і Туреччину. 16 років тому Анкара прийняла рішення закрити кордон.

Під час розпаду Радянського Союзу в 1991 році поряд з Вірменією і Азербайджаном про свою незалежність оголосила і Нагірно-Карабахська республіка, автономна область у складі Азербайджану, населена переважно вірменами.

Підтримувані Єреваном сепаратисти вимагали приєднання Нагірного Карабаху до Вірменії - і в анклаві почалася кривава війна. Виступила на підтримку свого союзника Азербайджану, Туреччина в 1993-у закрила кордон з Вірменією. Через рік була підписана підготовлена Москвою безстрокова угода про припинення вогню, але конфлікт не був врегульований і перейшов в заморожену стадію.

У минулу суботу Туреччина та Вірменія підписали угоду, спрямовану на відновлення дипломатичних відносин і відкриття спільного кордону.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Люди примиряться навколо питання УПА - Єрмолаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі