пʼятниця, 21 вересня 2007 18:25

"Я двічі зупинив громадянську війну"

Автор: фото: УНІАН
  Василь Цушко не шкодує, що став міністром внутрішніх справ
Василь Цушко не шкодує, що став міністром внутрішніх справ

Міністр внутрішніх справ Василь Цушко, 44 роки, не відповідає, коли йому телефонують на мобільний. Просить, щоб відправляли СМС-повідомлення. Тоді, якщо захоче, передзвонить.

У п"ятницю "ГПУ" пише СМС із проханням про інтерв"ю. Цушко передзвонює за кілька хвилин. Пропонує під"їхати до нього в парламентський комітет із питань фiнансiв та банківської діяльності. Там у холі на нього чекають ще кілька людей. Міністр нині у відпустці.

Йдемо на четвертий поверх у маленьку кімнатку. Посередині стоїть стіл. Міністр сідає за нього. Говоримо російською.

Вам після хвороби не тяжко працювати у виборчій кампанії?

— Нормально. Я — здорова людина. У мене все добре.

Чому ви поїхали лікуватися до Німеччини, а не залишилися в Україні?

— Якби я залишився, то ви давно вже справили б по мені сорок днів. Мені допомогли захворіти. Будуть кінцеві докази, тоді розповім деталі.

Коли вони будуть?

— Тоді, коли будуть. Дочекайтесь, — уникає відповіді міністр.

Хто фінансував ваше лікування?

— Фінансували друзі та інші люди, які хотіли допомогти. Усе! Я цим не займався, не задумувався й не збираюся. Тому що коли знаєш, кому зобов"язаний, або тобі зобов"язані, починаються інші взаємовідносини, дружба втрачається. Допомогли? Дякую всім! Я навіть не хочу знати, хто це був.

Ви не шкодуєте, що прийняли пропозицію стати міністром внутрішніх справ?

— Я ніколи не шкодую про минуле. Бо його неможливо змінити. Треба дивитися в майбутнє.

На вашу думку, Міністерство внутрішніх справ має очолювати людина, яка вже працювала в цій сфері?

— Людина, яка має мізки. Не дурень, у крайньому випадку. Я, наприклад, не мав із цим проблем. Швидко увійшов у курс справ.

Я — не герой і нічий не ворог. Я — нормальна людина

Не жалкуєте про конфлікт через події в Генеральній прокуратурі? (24 травня спецпідрозділ "Беркут" на чолі з Цушком взяв штурмом Генпрокуратуру, яку охороняла Державна служба охорони. — "ГПУ").

— Я в Генпрокуратурі діяв за законом. Усі ті, хто там це спровокував, діяли незаконно. І знову, в будь-якій ситуації, діятиму за законом. Не дивлячись ні на що. Не думаючи про свої кар"єрні проблеми чи особисті.

Два дні тому президент Віктор Ющенко заявив, що пан Цушко має відповідати за ті події.

— Ющенко, на жаль, дезінформований президент. Його оточення дає йому неточну інформацію. Усі ті, хто його інформує, діють антизаконно. Це вони повинні відповідати, адже вводять в оману президента країни.

Якщо Соцпартія не потрапить до Верховної Ради...

— Такого "якщо" не буде, — перебиває Цушко. — СПУ потрапить до парламенту.

Ви готові до того, що справа з Генпрокуратурою розвиватиметься?

— Я готовий до всього. Але в них нічого не вийде. Ми все ж європейська держава.

А якщо в наступному скликанні буде інша конфігурація коаліції?

— У будь-якій конфігурації я залишуся міністром внутрішніх справ.

Якщо ж до влади прийдуть демократичні сили?

— Конфігурація у парламенті буде така: коаліція демократичних сил, "Регіони", соціалісти, комуністи і та сама парламентська опозиція, що була. І хай ніхто в цьому не сумнівається.

Як ви ставитеся до того, що на парканах вас називають героєм?

— Я — не герой і нічий не ворог. Я — нормальна людина. У нас просто відповідальність чиновника нівелювалася до такого рівня, що деякі люди це сприймають як геройство. Я просто виконав свої обов"язки. А інші розкручують цю справу, бо я їм дав по зубах і не дав узурпувати владу, провести переворот. І фактично зупинив громадянську війну двічі. Оце їх бісить.

А коли вдруге?

— Коли внутрішні війська пішли на Київ. Це фактично був початок військового перевороту. І знову мій наказ зупинив усе. Завдяки міліції та внутрішнім військам, які робили вигляд, що хочуть до Києва, але ми попросили їх зупинитися й вони із задоволенням зупинилися. Ці люди розуміли, що їх збираються кинути на бойню. Вони не збиралися стріляти одне в одного. Це розумні люди в погонах. На відміну від їхніх командирів у Києві — Кіхтенка та інших.

Той же керівник СБУ Наливайченко розумів, що через авантюриста Гелетея (керівник служби Державної охорони Валерій Гелетей. — "ГПУ") і тих, хто керував ним, ми могли дійти до громадянської війни. Наливайченко вчинив правильно, згідно із законом. Ні на хвилину не похитнувся в сторону порушення закону. Тому все вирішилося мирно.

Зараз ви читаєте новину «"Я двічі зупинив громадянську війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі