понеділок, 20 січня 2014 18:50

"5 канал": виконання професійних обов'язків та наслідки

 

"5 канал" висловлює глибоке обурення та засуджує дії силових структур у подіях, що мали місце 19-20 січня по відношенню до представників засобів масової інформації. Вбачає в них пряме перешкоджання професійній діяльності та замахи на життя представників ЗМІ.

Увечері 19 січня під час виконання службових обов'язків постраждав оператор Денис Савченко . Він здійснював зйомку, знаходячись поряд з іншими колегами на даху автобуса. Однак, за словами журналіста Андрія Жигуліна: "Це не сподобалося спецпризначенцям підрозділу "Беркуту", і вони почали розгойдувати автобус, на якому стояли представники ЗМІ. У результаті, оператори й журналісти впали з даху, деякі, зокрема, оператор "5 каналу" Денис Савченко, отримали серйозні ушкодження. Дениса хотіли затримати, але завдяки закликам журналістів та громадськості його відпустили. Він терміново був доставлений у лікарню, де йому діагностували перелом ноги".

20 січня з 07:00 на зміну заступили 2 нові знімальні групи. Як повідомили оператори Юрій Усік та Іван Наконечний, з боку спецпризначенців підрозділу "Беркут" журналістів та знімальні групи ЗМІ постійно цілеспрямовано обстрілювали гумовими кулями. Камера Юрія Усіка зафіксувала момент пострілу та звук дотичного потрапляння, тоді як камера Івана Наконечного вийшла з ладу після того, як у неї поцілила гумова куля та застрягла всередині. "Ми стояли за щитами і знімали через невеликий отвір. Добре, що не в голову", -зазначив Іван Наконечний.

Окрім цього, "5 канал" мав і до сих пір має проблеми з подачею сигналу для прямих включень з місця подій, технічний відділ з'ясовує причини перешкод, попередні висновки - відбувається так звана "заглушка" сигналу.

Потерпілі оператори "5 каналу" готують заяви до правоохоронних органів щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 КК України) та замаху на вбивство.

"5 канал" надає необхідну юридичну допомогу своїм працівникам та прискіпливо стежитиме за ходом розслідування дій працівників спецпідрозділу "Беркут" щодо протиправних жорстоких дій по відношенню до працівників ЗМІ та зухвалим утискам свободи слова, яка гарантована Конституцією України.

Прес-служба "5 каналу"

Зараз ви читаєте новину «"5 канал": виконання професійних обов'язків та наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі