середа, 09 жовтня 2013 14:58

750 млн дол. Путіна нічого не вирішують для України — економіст

750 млн дол. Путіна нічого не вирішують для України — економіст
Борис Кушнірук. Фото: ura-inform.com

8 жовтня президент Росії Володимир Путін заявив, що російські банки оформили для України кредит на 750 мільйонів доларів, а "Газпром" закачав у підземні сховища України газ зі знижкою. Економіст Борис Кушнірук в коментарі Gazeta.ua розказав, що ці кошти не є вирішальними для України.

"750 мільйонів - сума, яка абсолютно нічого не вирішує для України. Інша справа, що вона вигідна для російських банків. Політичні підтексти будь-яких кредитів, фінансових операцій з Росією звичайно ж є. Можливо Росія хоче показати, що вона спроможна надати хоч якісь кредити Україні. Важко сказати, але сама сума не є визначальною", - сказав він.

Кушнірук зауважив, що Росія закачала в українські сховища газ, необхідний для транзиту в Європу.

"Є газ, який необхідний для України, щоб забезпечити свої власні потреби і є обсяги газу, які Україна постійно утримувала в сховищах лише для того, щоб безперебійно постачати його в Європу. Зараз Україна зайняла доволі жорстку позицію - щоб забезпечити транзит газу в Європу потрібно, щоб Росія сама закачала газ. Тривалий час вона відмовлялася, але потім зрозуміла, що може програти від цього більше, бо юридичну відповідальність за постачання газу через територію України несе не Україна, а Росія", - розказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк: Заяви Путіна - це політична гра

"В Росії є зобов'язання поставити газ на кордон України і європейських країн", - додав Кушнірук.

На його думку українській стороні вигідніше узгодити нову схему транзиту, за якою російський газ буде постачатися на кордон України та Росії.

"По-перше, це дозволило б домовлятися з Європою про втричі вищі тарифи за транзит. По-друге, це дало б можливість ефективніше використовувати наше газосховище саме як додаткові європейські резерви газу. Таких газосховищ як в Україні більше ніде немає. Більше того, в Україні не існує потреби в газосховищах такого обсягу. Вони потрібні лише для забезпечення транзиту", - сказав економіст.

Зараз ви читаєте новину «750 млн дол. Путіна нічого не вирішують для України — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі