пʼятниця, 23 грудня 2016 07:10

"Живемо у стані незавершеної війни. Тому бюджет оборонний"

Автор: REUTERS
  Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вийшов на трибуну до голови Верховної Ради Андрія Парубія о 21:06  20 грудня. У цей час розглядають поправки до державного бюджету на 2017 рік. У сесійній залі присутні 368 депутатів. Працюватимуть майже всю ніч, щоб прийняти документ
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вийшов на трибуну до голови Верховної Ради Андрія Парубія о 21:06  20 грудня. У цей час розглядають поправки до державного бюджету на 2017 рік. У сесійній залі присутні 368 депутатів. Працюватимуть майже всю ніч, щоб прийняти документ

— Це людоцентричний бюджет. Ми забезпечимо видатки на оборону, будемо масштабно будувати дороги, підтримувати аграрний сектор, підвищимо зарплату вчителям на 50 відсотків, на 30 — лікарям, 6 мільярдів виділимо на ліки. Продовжимо децентралізацію. Слава Україні! Успіхів. Ура! — каже прем'єр-міністр 38-річний Володимир Гройс­ман 21 грудня на засіданні Верховної Ради.

О 4:52 парламент ухвалив закон "Про державний бюджет України на 2017 рік". "За" проголосували 274 із 368 зареєстрованих депутатів. Документ підтримали фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія, групи "Відродження" і "Воля народу". Не голосували "Опозиційний блок" і "Батьківщина".

У вівторок Верховна Рада працювала майже 19 год.

— Ця напружена ніч була варта того. Це бюджет розвитку й оборони України, — говорить після голосування спікер 45-річний Андрій Парубій. — Ми взяли відповідальність за життя держави наступного року. Переможемо.

Доходи бюджету становитимуть 721,4 млрд грн, видатки — 790,4 млрд грн.

Із 1 січня мінімальна зарплата зросте вдвічі — до 3200 грн. Прожитковий мінімум буде 1544 грн. Із травня — 1624 грн, із грудня — 1700 грн.

З початку року зарплата дільничного лікаря-терапевта вищої категорії становитиме від 4940 до 8475 грн з надбавками, а вчителя вищої категорії — від 5266 до 6841 грн.

На оборону спрямують 64 млрд грн, на правоохоронні органи — понад 46 млрд грн, соціальну політику — 167 млрд освіту і науку — більше як 70 млрд. Охорона здоров'я отримає понад 62 млрд грн, аграрний сектор — 8,2 млрд.

— Це буде бюджет економічної спроможності країни. Для цього надійний фундамент заклали два уряди Арсенія Яценюка, — каже лідер фракції "Народний фронт" 40-річний Максим Бурбак.

— Наші вимоги враховані в держбюджеті. Це ­стосується фінансування обороноздатності та ­національної безпеки на рівні 5 відсотків валового внутрішнього продукту. У бюджеті закладено збільшення зарплат вчителям на 50 відсотків, продовжується фінансування капітального будівництва та ремонту доріг, зберігаються стипендії студентам. Залишається започатковані урядом Яценюка система субсидій.

Прикро, що більшість депутатів не проголосували за спецконфіскацію коштів, украдених Януковичем і його оточенням. Так могли поповнити бюджет на 40 мільярдів гривень, які уряд заарештував позаторік.

— Живемо у стані незавершеної війни. Доводиться витрачати значну частину ресурсів на підвищення обороноздатності. Тому цей бюджет — оборонний, як і минулорічний, — говорить політолог 58-річний Володимир Фесенко.

— Реформа заробітної плати — одна з тих, які зараз потрібні. У цьому сенсі бюджет відповідає викликам, що стоять перед країною.

Є нарікання на підвищення витрат на силові структури. Кажуть: от Янукович піднімав і зараз піднімають. Але ці гроші йдуть на реформу. Процеси, які вже запустили, треба фінансувати. Інакше вони зупиняться. Якщо хочемо залучати у систему державного управління молодих компетентних людей, то маємо їм дати пристойну зарплату.

Зараз ви читаєте новину «"Живемо у стані незавершеної війни. Тому бюджет оборонний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі