пʼятниця, 08 квітня 2016 07:45

Житель острівної держави може бути директором сотень компаній

Вісім термінів, що допоможуть розібратися в офшорній діяльності

Офшор

Так називають країни і юрисдикції, де для компаній-нерезидентів (нерезидент — компанія, що зареєстрована в іншій державі. — ГПУ) встановлені низькі або нульові податки. Це острівні держави Карибського басейну: Панама, Беліз, Британські Віргінські Острови, американський штат Делавер.

Реєстраційний агент

У більшості офшорних зон бізнесмен не може сам зареєструвати компанію. Має звернутися до реєстраційного агента. До таких належить, наприклад, панамська фірма "Моссак Фонсека". Агент від свого імені подає документи на реєстрацію компанії. Зберігає реєстр директорів і співвласників, надає багато супутніх послуг. Наприклад, його працівники можуть виступати номінальними власниками і директорами — на прохання клієнта. Для реєстрації офшору від майбутнього власника потрібен паспорт, рекомендація банку та будь-який рахунок за комунальні послуги, щоб підтвердити адресу проживання.

ПЕП (з англійської PEP — Politically Exposed Person — публічна політична особа)

Умовне позначення, яким реєстраційні агенти і банки відмічають справи з політиками або їх близькими. Відмітка "пеп" означає підвищену увагу. Операції за участю таких людей повинні перевірятися найбільш ретельно.

Посередники при реєстрації

Реєстраційний агент — не єдиний посередник між підприємцем і його бізнесом. Справи від імені клієнта часто ведуть спеціальні компанії, що управляють його активами.

Акції на пред'явника

Один із найбільш надійних способів приховати реального бенефіціара (особа, що отримує прибуток від своєї власності. — ГПУ) компанії. Реальним власником підприємства, що випустило такі акції, стає людина, яка володіє ними.

Номінальний засновник, "номінал"

Найчастіше номінальними власниками виступають інші компанії, зареєстровані також в офшорах, або фізичні особи — жителі острівних держав. Реальний власник укладає з "номіналом" ­угоду. У ній прописується, що "номінал" діє виключно в інтересах бенефіціара.

Номінальний директор

Він підписує документи, але не приймає рішень щодо угод. Таким чином приховують особу справжнього власника. Житель острівної держави може бути директором десятків і сотень компаній, на папері розпоряджатися мільярдами доларів, а фактично отримувати зар­плату офісного працівника.

Довіреність на право діяти від імені компанії

Документ на ім'я реального власника компанії або його довіреної ­особи. Його пред'явник фактично отримує повноваження директора, але при цьому не вписаний до реєстру директорів. А значить його анонімність захищена.

Передача голосу

Номінальний директор може просити власника підписати документ, який називається "проксі" (рroxy). Це буває тоді, коли угоди здаються директору дуже сумнівними або в них задіяні великі суми. "Проксі" підтверджує, що прийняти рішення щодо угоди керівника компанії уповноважив реальний власник.

Зараз ви читаєте новину «Житель острівної держави може бути директором сотень компаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі