пʼятниця, 03 травня 2019 07:45

"Зеленський ще не отримав владу. Його це злить"

Автор: REUTERS
  Новообраний президент Володимир Зеленський смажить м’ясо на грилі в одному з ресторанів турецького курортного району Бодрум 27 квітня. Там разом із родиною відпочивав вихідними. Мешкав у п’ятизірковому готелі. ”Зеленський весело провів час, жартував із працівниками ресторану і навіть на час зайняв місце кухаря. В районі готелю і об’єктів, що відвідує новообраний президент України, були прийняті особливі заходи безпеки”, — пише турецьке інформаційне агентство ”Анадолу”, яке опублікувало фото
Новообраний президент Володимир Зеленський смажить м’ясо на грилі в одному з ресторанів турецького курортного району Бодрум 27 квітня. Там разом із родиною відпочивав вихідними. Мешкав у п’ятизірковому готелі. ”Зеленський весело провів час, жартував із працівниками ресторану і навіть на час зайняв місце кухаря. В районі готелю і об’єктів, що відвідує новообраний президент України, були прийняті особливі заходи безпеки”, — пише турецьке інформаційне агентство ”Анадолу”, яке опублікувало фото

"230 років тому відбулася інавгурація першого президента США Джорджа Вашингтона. Я не сравниваю себя с этим великим политическим деятелем, пока еще рано, но процитирую его. "Трудися, щоб у твоїй душі не згасли ці крихітні іскри небесного вогню, що звуться совістю. Ось це я вам, українці, обіцяю. Трудитися, не підвести", — 41-річний Володимир Зеленський у відеозверненні на "Фейсбуку" використовує і російську, й українську мови.

Викладає 30 квітня. Цього дня Центральна виборча комісія оголосила його переможцем виборів президента України.

21 квітня у другому турі за Володимира Зеленського проголосували 73,22% виборців, за Петра Порошенка — 24,45%.

— Ми розпочинаємо перший конкурс — на речника президента, — каже Зеленський. — Умови прості: якщо ти знаєш мінімум три мови — українська, англійська обов'язково — і маєш досвід роботи у журналістиці чи в публічній сфері, якщо готовий працювати 24 на 7 (24 год., сім днів на тиждень. — ГПУ), будь ласка, відправ резюме на електронну пошту. І ми почнемо робити це разом.

Порошенко привітав Зеленського з перемогою. Домовилися про зустріч. Напередодні прес-служба останнього звинуватила команду чинного президента у поширенні фейкових новин.

Три дні Зеленський із дітьми провів на турецькому курорті Бодрум. Жили у п'ятизірковому готелі. Привітав українців із Великоднем. Після вихідних зустрівся з главою Православної церкви України Епіфанієм, патріархом Філаретом і предстоятелем Російської православної церкви в Україні Онуфрієм.

У "Фейсбуку" зробив кілька заяв.

Про рішення президента РФ Володимира Путіна видавати громадянам України російські паспорти:

— Можливо, є люди, які досі перебувають під впливом пропаганди. Хтось зробить це заради заробітку або ховаючись від кримінальних переслідувань. Ми навіть можемо надати Володимиру Путіну перелік тих громадян України, яким у найближчий час стане некомфортно у країні, яку вони цинічно грабували. Нехай Росія вирішує, де найбільше їй потрібні такі "професіонали" — у Ростові чи Магадані.

Чудово знаємо, що насправді дає російський паспорт — право бути заарештованим за мирний протест, не мати вільних виборів, забути про права і свободи людини. Тому не варто розраховувати, що багато українців захочуть стати "новою нафтою", на яку влада Росії намагається перетворити власний народ.

Про корупцію:

— Ніяких "рєшал" від Зеленського в Україні немає і бути не може. Я нікого на це не уповноважував. Будьте пильні. Лише разом ми можемо зруйнувати систему договорняків і корупції.

Про мовний закон:

— Українська — єдина державна мова в Україні. Після мого вступу на посаду буде ретельний аналіз цього закону. Реагуватиму відповідно до повноважень та в інтересах громадян.

— Через соціальні мережі ширяться чутки, що до Туреччини літала низка політиків (у ці дні Стамбул нібито відвідала лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко, там був літак кума Путіна Віктора Медведчука. — ГПУ). Навряд чи це збіг. Відбуваються неофіційні зустрічі щодо передачі влади. Поїздки до Туреччини, Тель-Авіва, Відня, Монако — це традиція переговорів між олігархами, — каже політолог 30-річний Микола Давидюк. — Ідеться про передачу фінансових потоків, наближений до бюджету бізнес. Впливові люди домовляються з новим президентом щодо правил гри у наступні п'ять років.

Зеленський не отримав владу і це його злить. Записав відео, мовляв, ЦВК від нього ховає булаву. Йому не терпиться. А ще ллється потік інформації — починай робити.

У його оточенні триває боротьба за посаду глави Адміністрації. Вона буде головною, зважаючи на відсутність політичного досвіду Зеленського. Керівник АП щодо впливовості буде не менше Балоги за Ющенка чи Медведчука за Кучми. Неважливо, хто за Порошенка очолював його Адміністрацію, бо Петро Олексійович сам знає, що робити. А Зеленському потрібна людина, яка все організує.

Новому президенту потрібно сформувати команду. Треба шукати успішних українців, які живуть у Канаді, США, Австралії, Іспанії, Польщі. І яких можна перетягнути сюди. Залучати умовну Христю Фріланд (міністр закордонних справ Канади, має українське коріння. — ГПУ). Інакше моментом скористаються лідери парламентських перегонів — наприклад, Святослав Вакарчук. Значна кількість професіоналів за кордоном охоче приєднаються до команди Вакарчука, якщо він піде на вибори. Бо бачать у ньому інтелектуала.

Уряд оновити буде складно

Команда Володимира Зеленського хоче поміняти п'ятьох міністрів. За повідомленнями у ЗМІ, міністра у справах ветеранів Ірину Фріз, інфраструктури Володимира Омеляна, віце-прем'єр-міністра і міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, першого віце-прем'єра та міністра економіки Степана Кубіва, міністра енергетики Ігоря Насалика.

– Поміняти міністрів можна двома шляхами. Змінити весь уряд. Або звільняти за рішенням Кабміну, – говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років. – Сформувати новий Кабмін неможливо без нової коаліції у Раді, яка з'явиться лише після парламентських виборів.

Якщо ж буде згода прем'єр-міністра і більшості уряду – переформатування можливе. Хоча зробити це вкрай важко. Більшість міністрів призначалися за квотою "Блоку Петра Порошенка". Фріз була прес-секретарем нинішнього президента, входить у його найближче оточення. Омелян близький до Ігоря Кононенка (перший заступник голови фракції БПП, товариш президента. – ГПУ), хоча став міністром за квотою "Народного фронту".

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський ще не отримав владу. Його це злить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі