понеділок, 21 грудня 2009 20:12

"За Україну!" підтримала президента

Автор: фото: Андрій Шматов
  Нардепи Ксенія Ляпіна та Володимир Мойсик (крайній праворуч) спостерігають, як ковалі кують емблему партії ”За Україну!”. Народні обранці напередодні вийшли з ”Нашої України” й вступили в ”За Україну!”
Нардепи Ксенія Ляпіна та Володимир Мойсик (крайній праворуч) спостерігають, як ковалі кують емблему партії ”За Україну!”. Народні обранці напередодні вийшли з ”Нашої України” й вступили в ”За Україну!”

Біля Київського палацу дітей та юнацтва у суботу чути стукіт молотків. Двоє ковалів із Хмельниччини б"ють молотом по літерах із розпеченого заліза "За Україну!". 47-річний майстер Степан говорить, що їх запросили до столиці викувати емблему для партії, з"їзд якої саме розпочинається всередині будівлі. Над заготовкою до емблеми чоловіки працювали два тижні.

Під стукіт молотів під"їжджає срібляста "Тойота Кемрі" нардепа-"нунсівця", лідера парламентської групи "За Україну!" В"ячеслава Кириленка, 41 рік.

Підходить до ковалів. Вони дають йому молоток. Кириленко б"є  ним по емблемі.

— Так добре, із-за плеча набирайте маху, — радить до нього коваль Степан.

Депутат високо підносить молот.

— Це буде наш оберіг. Бо якщо ковалі це викували, то, значить, серце і душа в цьому є. А це те, чого не вистачає в політиці й багатьом людям, — каже Кириленко. Ковалі опускають емблему в воду. Потім виймають і дають її нардепові.

— Як парує, — говорить. — Почепимо у своєму майбутньому офісі на дверях.

Кириленко потирає руки від холоду і заходить всередину. Реєструється. Цілує кількох жінок-делегаток, які сидять у першому ряду. Про щось із ними перешіптується. Займає місце біля "нунсівців" Олега Гуменюка, Володимира Мойсика, Ксенії Ляпіної. Вони напередодні вийшли з партії "Наша Україна" й вступили в "За Україну!".

У вишиванці до прозорої трибуни виходить нардеп-"нунсівець" 68-річний Ярослав Кендзьор.

— "За Україну!" має стати опорою для Віктора Ющенка. Бо "Наша Україна – Народна самооборона" за короткий час перетворилася в антипрезидентську фракцію. Частина пішла до БЮТу, інша — на манівці. Це нас змусило виокремитися з того болота і створити щось своє.  Ми творимо партію не під конкретну особу, а під мету, ідею.

Спочатку не дуже вірила, але тепер загорілася

— Зміна теперішнього ладу може прийти тільки з областей — там, де молоді, активні й незаангажовані люди можуть пройти до місцевої влади, здобути місця у радах, — каже Кириленко у своєму виступі. — Але стоїть шлюз, який не пускає це молоде покоління до влади на всіх рівнях. Тому ми внесли законопроект про те, що вибори до місцевих рад мають бути мажоритарні.

Його одноголосно обирають лідером "За Україну!". Делегати приймають рішення про підтримку Ющенка кандидатом у президенти.

— Іншого достойного серед патріотичних сил немає, — каже після з"їзду 48-річна Любов Євгенівна з Хмельницька. — Я в партії вже кілька місяців. Спочатку не дуже вірила, але тепер загорілася. Тут щось нове.


П"ятеро депутатів вийшли з "Нашої України"


Депутати з блоку НУ-НС В"ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Олег Гуменюк, Іван Стойко і Ксенія Ляпіна вийшли з партії "Наша Україна". Мовляв, незгодні з її політикою.
— Позиція "Нашої України" перестала збігатися з патріотично-налаштованою позицією президента, яку я завжди відстоювала, — каже 45-річна Ксенія Ляпіна. — За останній рік партія настільки розпорошилася на різні осередки, що говорити про щось ціле і єдине я не можу. Саме тому вирішила продовжити слідувати своїй ідеї в партії "За Україну!". Думаю, тут суттєвої різниці в назвах партій немає. Головне, які люди і з якими прагненнями їх наповнюють.


Зараз ви читаєте новину «"За Україну!" підтримала президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі