вівторок, 26 березня 2019 07:50

За підкуп можуть засудити на три роки

У неділю, 31 березня, відбудуться вибори президента України. Дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00. Голосують ті, кому виповнилося 18 років.

На дільниці потрібно пред'явити паспорт або військовий квиток для військовослужбовців строкової служби. Один член комісії перевіряє документ і прізвище у списку виборців. Другий — видає бюлетень. З ним треба йти в кабінку для голосування. У ній забороняється бути іншим особам. Не можна фотографувати та робити відеозйомку.

У квадраті напроти прі­звища кандидата ручкою треба поставити позначку — наприклад "+". Голосують за одного. Якщо буде більше однієї позначки або не буде взагалі, бюлетень вважатиметься недійсним.

Бюлетень кидають у скриньку.

За видачу бюлетеня без документа, демонстрацію після його заповнення, винесення за межі дільниці, фотографування, отримання бюлетеня не від члена комісії чи передача його сторонній особі, підкуп виборця існує кримінальна відповідальність — штраф від 1700 до 5100 грн, виправні роботи до двох років або обмеження волі до трьох років.

Громадяни, які о 20:00 перебуватимуть на дільниці, мають право проголосувати.

У день виборів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Київський міжнародний інститут соціо­логії та Центр Разумкова проводитимуть Національний екзит-пол. При виході з дільниць пропонуватимуть громадянам заповнити анкети та вкинути їх у скриньку. Так паралельно рахуватимуть голоси. Перші результати дослідження оголосять о 19:45.

Якщо жоден із кандидатів не набере більш як 50% голосів, Центральна виборча комісія призначить другий тур на 21 квітня. До нього вийдуть двоє найрейтинговіших кандидатів.

Зараз ви читаєте новину «За підкуп можуть засудити на три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі