пʼятниця, 20 січня 2006 16:50

"Усі додому!"

 

"Сьогодні Україна та українські миротворці повністю виконали свою місію в Іраку".

Щоб заявити це, президент Віктор Ющенко, 51 рік, він же головнокомандувач Збройних сил України, 26 грудня особисто прибув до Іраку в супроводі міністрів закордонних справ та оборони. Візит глави держави був засекречений до останнього, а заходи безпеки були найсерйозніші. Українську делегацію охороняли спільно наші та американські військові: оснащені до зубів, із заклопотаними обличчями та автоматами напоготові.

У багдадському аеропорту Ющенко пересів із комфортабельного Ту-134 в американський військовий літак "Геркулес" — громіздку махину майже без побутових зручностей. За півгодини дісталися військової бази "Дельта", що неподалік міста Ель-Кут. Там  розміщуються українські миротворці. Їх залишалося близько 50-ти, наших вояків, які наступного дня мали вирушити додому. Саме до них та до миротворців із інших країн, які тепер хазяйнуватимуть у таборі, звернувся президент.

Українську делегацію охороняли спільно наші та американські військові

— Український контингент, залишаючи Ірак, залишає дружню країну, — сказав Ющенко.

Він перелічив досягнення наших військових. За два з половиною роки українці підготували майже 6 тисяч іракських солдатів, збудували 16 шкіл, відремонтували 7 дитсадків, відновили кілька доріг, ліній електропередачі та станцій водопостачання. Робота наших військових поліпшила й міжнародний імідж України. Нашій країні довіряють, українська політика стала прогнозованою, і вона формує нових друзів.

Спілкуючись із журналістами, президент визнав, що відносини України з Іраком "могли бути набагато тіснішими". Йдеться про контракти. Їх могли б отримати наші фірми, беручи участь у відбудові Іраку, і яких поки що немає. Однак Ющенко був оптимістичним і сказав, що економіка Іраку тільки-но пробуджується після війни, тож в українців ще є нагода "потрапити на цей потяг". Вони, наприклад, могли б разом з іракцями шукати нафтові та газові родовища або постачати сюди електроенергію. Про це домовлятимуться прем"єр-міністри та міністри оборони двох країн. Частина відповідальності за налагодження економічних зв"язків ляже і на плечі українських експертів, які в Іраку працюватимуть у військових штабах після виведення наших миротворців. Близько 40 з них уже прибули на нову роботу. Всього ж має бути 50 осіб. А ввечері Ющенко зустрівся з іракським прем"єр-міністром, якому і розповів про можливості України.

Після виступу глави нашої держави всі подалися до солдатської їдальні. Це великий павільйон, оточений чотириметровою бетонною загорожею. Спеціально до приїзду високих гостей з України миротворці з інших країн зварили борщ. Ющенка це вразило.

— Люди, які не знають української культури, приготували борщ. Чесно кажучи, там мало що на борщ подібне, але саме старання важливе. Це було прекрасно! — сказав президент.

Українці збудували 16 шкіл, відремонтували 7 дитсадків

Сподобалися йому і побутові умови солдатів.

— Це приклад того, як треба ставитися до солдата. Я пригадував свою службу. Коли стоїш у їдальні по команді, на столі чорний хліб, і поки присів, уже того хліба нема — розгребли по кишенях. І всі чекають, що на плацу десь можна тихенько його покусати.

Ще трохи поспілкувавшись, Ющенко сфотографувався із солдатами на тлі бронетранспортерів, сказав: "Усі додому!" і відправився на зустрічі. За весь день президент жодного разу не вибився із графіка.

З літа 2003 року миротворчу місію в Іраку виконували близько півтори тисячі українських вояків, із яких 17 — загинули. Останній український миротворець, за словами глави держави, повернеться на батьківщину 29 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Усі додому!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі