вівторок, 26 лютого 2019 07:30

"Ворог наступає з двох боків — Московія на Донбасі, а олігархи тут"

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Чоловіки тримають плакат з гаслом ”Продаєш голос на виборах — продай тіло. Заробиш більше”. 24 лютого на майдані Незалежності у столиці відбулося Віче гідності за чесні вибори, організоване націоналістичними рухами
Чоловіки тримають плакат з гаслом ”Продаєш голос на виборах — продай тіло. Заробиш більше”. 24 лютого на майдані Незалежності у столиці відбулося Віче гідності за чесні вибори, організоване націоналістичними рухами

— Треба, щоб люди прозріли. Тоді голосуватимуть чесно. А сьогодні за цукерку продадуться. На минулих виборах у націоналістів вкрали голоси, не вистачило 0,2 відсотка. А ці люди відстояли Майдан, борються за Україну на Донбасі, — каже кримчанка Галина, 68 років. Після окупації півострова переїхала до Києва.

24 лютого о 14:00 прийшла на майдан Незалежності у столиці підтримати Віче гідності за чесні вибори. На головну площу країни вийшли близько 10 тис. учасників. Серед них представники Всеукраїнського об'єднання "Свобода", "Правого сектору", "Сокола", Організації українських націоналістів, організації "С14", Конгресу українських націоналістів, громадської організації "Яворина".

— На батьківщині залишилася могила мого чоловіка, тому буваю там іноді, — продовжує Галина. — Це жах — без української води, продуктів, нормального сполучення. Коли зустрічаю знайомих, то питають — ви скоро назад? Наїлися "русского мира", налякані люди. Сподівалася, що Крим повернуть за рік після окупації, а пройшло вже п'ять. Та я точно доживу до цього. Націоналісти зможуть відстояти українські інтереси й повернути Крим.

На початку заходу люди співають гімн. Оголошують хвилину мовчання за загиблими на Донбасі.

— Ті, хто купує і продає голоси на виборах, — вороги нації та держави, — говорить зі сцени лідер партії "Свобода" 50-річний Олег Тягнибок. — Олігархи є головними "акціонерами" влади в Україні вже чверть століття. Це вони корумпують державний апарат, плодять політичні проекти під вибори, скуповують голоси, контролюють президентів або й самі стають ними. Наша зброя — це наш голос. Робімо усвідомлений вибір. Без підкупу, маніпуляцій і фальсифікацій. Не даймо вкрасти майбутнє у нас і в наступних поколінь.

Хочу звернутися до українців, які продають голос за 1000 гривень. Якщо поділити ці гроші на п'ять років, то виходить, що продаєшся за 50 копійок. Найгірше, що дітей програмуєш на таке життя. Українці ходять по колу і не можуть вибратися. Олігархи не виконуватимуть обіцянок, вони відбиватимуть гроші.

Якщо спитати українців, чого вони хочуть — то нам скажуть про мир, гідне життя. Заради цього треба виходити на вулиці. Ті, хто продає голоси, і ті, хто їх купує, мають знати — земля у них під ногами горітиме.

Зі сцени Тягнибок оголошує акції протесту за "Чисті вибори" по всій Україні. Так планують не допустити масштабний підкуп.

— Нам потрібно обрати гідну владу, яка це реалізує, — продовжує лідер "Свободи". — Хто наш ворог? Ті, що продають і купують голоси. Ми знаємо про наміри влади, її господарів-олігархів — тотальний підкуп, масштабні фальсифікації. Чи є в нас шанс? Є. Бо є сила — єдина сила нації. Сила, від якої їх не захистять ані продажні суди, ані мандати, ані посвідчення.

Люди стоять з прапорами "Свободи", синьо-жовтими та червоно-чорними стягами. Тримають плакати з гаслами "Хочеш продати голос — продай дитину, нирку, тіло".

Кандидата у президенти від об'єднаних сил націоналістів 49-річного Руслана Кошулинського люди зустрічають оплесками.

— Ворог наступає з двох боків — Московія на Донбасі, а олігархи тут не хочуть віддати народові належне. Як перемогти, створити щасливе життя на своїй землі? Це питання стоїть перед нами, — каже Кошулинський.

— Чому українці масово їдуть за кордон? Бо українець не може реалізуватися вдома. Чому не народжують дітей? Бо немає грошей і роботи. Щорічно нас меншає майже на 200 тисяч. Людей, які працюють, менше за пенсіонерів. Як знищуватимемо ворога? На це питання маємо відповісти 31 березня.

П'ять років тому ми обирали сотників, у добровольчих батальйонах спиралися на командирів. Тоді у нас не було крадіжок голосів, бо командир брав на себе відповідальність за життя кожного. Він ішов першим, а ми — за ним. Довіряли йому життя, державу і нашу справу. Це та людина, яка прикриє собою. Тому що тут стояли різні українці, які не продавалися за гречку. Сьогодні прийшов час обрати такого президента.

Олігархи вважають нас електоратом. Тому кричать, що від нас нічого не залежить, що ми не здатні нічого змінити. П'ять років тому все залежало саме від нас — українців, які не боялися і не опускали рук, скільки б не було ворогів. Не треба піддаватися на шантаж олігархів. Нас більше. 31 березня треба обрати правильну владу. Яка різниця — чорт чи відьма? Наша справа — обирати добро. Треба поставити перед собою питання — яке я майбутнє хочу для своїх дітей?

Кожен виступ закінчується словами "Слава Україні!"

Підтримати Кошулинського приїхав колишній міський голова Конотопа на Сумщині 36-річний Артем Семеніхін.

— Якби при владі були націоналісти, ніякого фальшування не могло би бути. А зараз у Конотопі керують ті, хто постачав тітушок на Майдан. Розраховували, що достатньо прибрати націоналістів від влади. Та вони помилилися. У нашому місті понад 50 відсотків довіри до "Свободи". Люди зрозуміли, хто є хто.

— Влада згнила і хоче, щоб разом з нею згнили ми, — каже зі сцени на Майдані письмен­ниця 49-річна Лариса Ніцой. — Нас привчають, що артисти, які гастролюють в сусідній країні, це нормально. Кажуть — мистецтво поза політикою. Таких співаків нагороджують, називають артистами року. Серед співаків Нац­відбору Євробачення половина гастролювала в Росії. Й обрали ватну співачку, яка в Європі представлятиме Україну. Вона дружить з російськими співаками, там з ними обніметься. І Європа спитає — чи справді у нас війна? Це була репетиція виборів.

— Я виїхала з Луганська фактично на останньому потязі. І не хочу, щоб люди віддавали голоси за 200 гривень, лавочку або церкву. Не хочу, щоб моя дитина не мала майбутнього, — каже 30-річна Ольга. Приїхала на віче з Харківської області.

— Серед моїх знайомих багато тих, хто нічому не вірить і не хоче вірити. Вони кажуть, що не підуть на вибори. Це така сама небезпека, бо їхні бюлетені заповнить хтось інший. Треба переконувати, що їхній вибір може щось змінити.

Нам довгий час насаджували, що націоналісти — це фашисти. Треба забути книжки з історії, які друкували в Росії. Націоналізм зможе підняти країну на належний рівень. Допоможе повернути Донбас — бо це можна зробити тільки воєнним шляхом.

Віче триває до 16:00. Закінчують словами подяки героям Небесної сотні і війни на Донбасі. Знову оголошують хвилину мовчання.

"Тут ми всі стаємо армією"

— Людина, яка продає голос на виборах, хоче відібрати у нас майбутнє, як це намагається зробити сєпар на сході, — говорить Юрій Черкашин, 29 років, голова організації "Сокіл", боєць окремої зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" у складі 93-ї окремої механізованої бригади.

— Українці боронять країну від сепаратиста на Донбасі. Але війна точиться і в тилу. Внутрішній ворог відкочує країну назад. Той, хто продає голос, ставить себе поруч із тими, проти кого боролася Небесна сотня. Ставить себе в ряд з ворогами української держави.

На Донбасі країну боронять військові, а тут ми повинні її боронити. Ми всі стаємо армією, щоб відвоювати майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «"Ворог наступає з двох боків — Московія на Донбасі, а олігархи тут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі