вівторок, 24 вересня 2019 07:40

Влада пропонує відкрити ринок землі

— Земля належить українцям. У них нарешті має з'явитися повноцінне право власності на неї. Купувати або продавати зможуть тільки українські громадяни і компанії. Страшилки про китайців, арабів чи про інопланетян, які вивезуть землю вагонами — це маячня, — каже президент 41-річний Володимир Зеленський 18 вересня на конференції щодо реформи управління земельними відносинами. Формування прозорого ринку землі було пунктом його передвиборчої програми.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства опублікувало текст законопроекту про ринок землі. Він вносить зміни до п'яти законів. У разі його ухвалення, в Україні скасують заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року.

Землю купуватимуть громадяни України, вітчизняні компанії й територіальні громади. Іноземці зможуть отримати її у спадок. Крім осіб та компаній, які потрапляють під закон про санкції.

Одна людина або компанія зможе придбати не більш як 15% земель у межах однієї області або 0,5% земель в Україні. Що приблизно дорівнює 200 тис. га.

— Ринок треба було відкривати ще 10 років тому. Бо він давно діє нелегально, — каже економіст 40-річний Дмитро Боярчук.

— Той, хто відкриє земельний ринок, програє політично. Це як із приватизацією: хтось отримає більше, хтось менше.

Зараз усі проклинають колишню голову Нацбанку Валерію Гонтареву, бо вона запровадила плаваючий курс і почистила банківську систему. Так, це було боляче, але без цього не можна було обійтися. Відкриття ринку землі — це запуск одного з двигунів зростання економіки.

Зараз ви читаєте новину «Влада пропонує відкрити ринок землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі