понеділок, 19 травня 2008 18:36

Віктор Ющенко хоче ліквідувати символи комуністичного режиму

Автор: фото: УНІАН
  У неділю, 18 травня, у Биківнянському лісі під Києвом поминають жертв політичних репресій
У неділю, 18 травня, у Биківнянському лісі під Києвом поминають жертв політичних репресій

Минулої неділі в національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" під Києвом зібралося декілька тисяч людей. Вшановували пам"ять жертв політичних репресій.

О 12.00 приїздить президент 54-річний Віктор Ющенко та кілька високопосадовців. Виходить із машини зі своїми дітьми. За руку тримає наймолодшого Тараса. Всі у вишиванках.

Віктор Ющенко кладе квіти до монумента Політв"язня при в"їзді до заповідника. Потім з усіма йде пішки до Пам"ятного Хреста в лісі.

Вздовж дороги стоять юнаки з українськими прапорами, пов"язаними чорними стрічками. На землі горять лампадки. Дерева пов"язані рушниками.

Люди намагаються поговорити з президентом, однак охорона не пропускає. Та декому вдається пробратися. Ющенко зупиняється біля них, про щось перемовляється.

— Вікторе Андрійовичу, коли ми нарешті будемо українцями? — вигукує чоловік із натовпу.

— Коли навчимося говорити українською, — відповідає йому інший чоловік.

Президент іде мовчки. Поруч нього — голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова й міський голова столиці Леонід Черновецький.

У лісі біля Пам"ятного Хреста проходить панахида за участю духовенства. Для президента встановлюють трибуну.

— Тут поховано близько 120 тисяч людей, — каже Віктор Ющенко. — Це були віруючі, священики. Очевидно, й атеїсти. Тут були всі. Тоталітарна система не сортувала людей. Це один з уроків, який нам треба пам"ятати і сьогодні. Бо ще є люди, які ходять під тією ідеологією, яка погубила, можливо, найкращу частину нашої нації.

Говорить, що планує внести на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроект про ліквідацію символів тоталітарного та комуністичного режимів. Додає, що наполягатиме на ухваленні законопроектів про правовий статус борців за незалежність України 1930–1960 років та про встановлення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору та Голокосту.

"Нашоукраїнка" Лілія Григорович починає аплодувати. Її підтримують.

— Навіщо Григорович так робить? — обурюється літній чоловік. — Це ж цвинтар, а не якась вистава.

Віктор Ющенко продовжує:

— Переконаний, що наступного разу, окрім хрестів тут стоятиме стіна ганьби з прізвищами людей, які доклали руку до знищення нашої нації.

Після виступу йде з дітьми до машини і їде.

— Президент трохи перегнув палку, — каже вчителька з Києва 50-річна Любов Федорівна. — Треба виховувати в людях повагу до минулого, а не карати за те, що вони не хочуть його визнавати. Кожен має право вибору.

Голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко, 50 років, йде попід руку з директором Інституту літератури НАН України Миколою Жулинським. Губернатор розповідає про спілкування з прем"єром Юлією Тимошенко щодо безмитного імпорту 350 т м"яса.

— "Юлія Володимирівна, ну я філолог, може, чогось не розумію, — передає розмову Ульянченко. — А ви ж економіст. Що ж ви робите?" А вона на тебе скляними очима дивиться і молотить своє. На чорне каже біле. І що ти їй докажеш? Нічого. Бо є депутати Пашинський, Губський, у яких там свої інтереси.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко хоче ліквідувати символи комуністичного режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі