пʼятниця, 05 жовтня 2012 00:00

В іноземців нема попиту на несільськогосподарські землі

Змінами до Земельного кодексу Верховна Рада дозволила іноземним громадянам та фірмам купувати землю несільськогосподарського призначення. Документ нічого суттєво не міняє, каже президент асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль, 40 років:

— Іноземці могли купувати землю й раніше. Але мали погодити це з Кабміном. Це дуже важко через бюрократичну складність погодження документів. Тому Рада пропонує спростити та уточнити режим придбання. Це позитив. Але у другому читанні текст закону дістав суперечливі положення. На початку сказано, що іноземний інвестор має право купувати ділянки без погодження з Кабміном. А нижче — що це потрібно. Закон тільки вносить плутанину. В цій редакції він буде або переголосований, або його ветує президент.

Через складність процедур отримання землі інвестори неохоче переносять на нашу територію виробництва. Тобто в іноземців нема попиту на наші несільськогосподарські землі. Це призводить до втрати робочих місць, податків до бюджету. Україна зацікавлена в спрощенні процедури, аби зросли інвестиції.

Найбільший інтерес для інвесторів становлять землі сільськогосподарського призначення. Це так звані паї, які були розділені між сімома мільйонами українців. Але на них поширюється мораторій на продаж. Верховній Раді навіть не треба нічого робити, щоб мораторій подовжувався вічно. А несільськогосподарською землею як торгували, так і торгуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «В іноземців нема попиту на несільськогосподарські землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі