четвер, 29 липня 2010 04:27

Уряд піднімає ціни на газ у півтора раза

Автор: Фото: Тарас Подолян
  Зиновій Митник заходить на засідання Кабінету Міністрів
Зиновій Митник заходить на засідання Кабінету Міністрів

"Ви такий пузатий, що вже й не можете пролізти", — усміхається міністр охорони здоров"я 55-річний Зиновій Митник до свого колеги з Мінпраці і соцполітики 51-річного Василя Надраги перед засіданням уряду в середу.

Той повільно просувається між стільцем, на якому сидить Митник, і телекамерою позаду нього.

— А ви який? Подивіться на себе? — говорить Надрага і дивиться на живіт Митника.

— Так я ж кажу, бо знаю, як це. Якби був худий, то мовчав би, — жартує міністр охорони здоров"я й хустинкою втирає з обличчя піт.

Журналісти запитують Митника про те, чи не боїться він своєї відставки найближчим часом. Прем"єр зробив йому кілька зауважень щодо поганої роботи міністерства.

— Я не маю часу говорити. Багато роботи. Треба готуватися до засідання, — Митник бере рожевий маркер й робить помітки в своїх записах.

За 10 хв. до початку засідання майже всі урядовці на своїх місцях.

— Яцуба! Яцуба, посуньтеся, — вигукує міністр охорони навколишнього природного середовища Микола Злочевський до міністра регіонального розвитку і будівництва 63-річного Володимира Яцуби, який сидить за кілька місць.

Що робити? Життя змушує приймати такі рішення

— А що таке? — дивиться той з-під лоба і відсувається на крок.

— Та нічого. Просто Сівкович у відпустці й місця побільшало, бо його стілець прибрали. А ми тут усі на купі, — говорить Злочевський.

Повз міністрів прямує глава уряду Микола Азаров, 62 роки. Каже, що на казначейських рахунках України порядок.

— Залишки достатні, аби нормально завершити всі витрати з Державного бюджету. Всі розпорядники коштів можуть спокійно та впевнено організовувати свою роботу згідно з бюджетним розписом, — наголошує.

Урядовці переглядають порядок денний. Азаров поправляє окуляри, вдивляється в текст виступу.

Попереджає голів облдержадміністрацій про особисту відповідальність погашення боргів теплокомуненерго за газ та електрику. Мовляв, не сплачено за 55% газу ще за старими тарифами.

— Я поставив питання однозначно — у 2011 рік країна перейде без боргів. За час, який залишився до опалювального сезону, Міністерство ЖКГ повинно мобілізувати всі ресурси, щоб замінити труби, відремонтувати котельні, утеплити будинки, — каже Азаров.

На завершення виступу прем"єр говорить, що уряд пропонуватиме парламенту забезпечити людей газовими лічильниками з 1 жовтня наступного року.

— В Україні з майже 14 мільйонів споживачів газу, тільки вісім мільйонів оснащені газовими лічильниками. Решта населення платить за нормами споживання, незалежно від реальних обсягів. Споживання газу без лічильників обходиться дорожче. Населення в два-три рази більше витрачає газу, ніж інші європейські країни.


Напередодні прем"єр Микола Азаров дав прес-конференцію про підвищення цін на газ для населення. Газ подорожчає в півтора раза з 1 серпня цього року.

— Уся робота вибудувана на те, щоб до 1 вересня були нараховані субсидії тим, хто цього потребує. Думаємо не про імідж, не про вибори. Ми не хочемо Україну зробити банкрутом. А те, що Петро Миколайович Симоненко характеризує це рішення "тупим", то може й так. Мені самому воно не подобається. Я був проти до останнього моменту. Але що робити? Життя змушує приймати такі рішення, — зазначає Азаров.

Зараз ви читаєте новину «Уряд піднімає ціни на газ у півтора раза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі