пʼятниця, 21 травня 2010 09:48

У "Заліссі" дозволили полювати 30 чиновникам

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Еколог Володимир Борейко пролазить через дірку в паркані мисливських угідь державної резиденції ”Залісся”, що під Києвом
Еколог Володимир Борейко пролазить через дірку в паркані мисливських угідь державної резиденції ”Залісся”, що під Києвом

 "Черкаські ліси огороджені, всюди таблички "Угіддя Губського" (нардепа-"бютівця". — "ГПУ"). Такі ж угіддя були в Лозінського, доки він не вбив людину, — розповідає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, 52 роки. — Наприкінці свого президентства Віктор Ющенко підписав указ про створення замість деяких мисливських угідь національних парків. Але нова влада хоче скасувати це та залишити собі місця для полювання".

Борейко пропонує журналістам з"їздити до державної резиденції "Залісся". Чиновники там розважаються ще з радянських часів.

— У "Заліссі" дозволено полювати тільки керівникам уряду, Адміністрації президента, деяким депутатам. Це десь близько 30 чиновників, — розповідає еколог. — Наприклад, серед них віце-прем"єр із силових питань Володимир Сівкович. Як їдуть, обов"язково сирену вмикають. Персонал їх на вході зустрічає — руки по швам. Так і стоять.

Із нами до "Залісся" їдуть керівники природоохоронної організації "Зелене майбутнє" Михайло Богомаз та Іван Парникоза.

— Сівкович має приватне господарство на Житомирщині біля Радомишля, — долучається до розмови Михайло Богомаз, 24 роки. — Звісно, він не безпосередній власник, а через підставних осіб. Ігор Бакай контролює Трахтемирів на Київщині, а Віктор Балога — Синьогору на Івано-Франківщині. У нього там усе огороджено парканами. Віктор Янукович полює у Дніпровсько-Тетерівському господарстві у Київській області.


Від столиці до "Залісся" їдемо 30 км чернігівською трасою. Обабіч густі ліси. Є дорожні знаки із зображенням оленя. За деревами де-не-де видно 2-метрову огорожу із металевої сітки. Це територія "Залісся". Угіддя тягнуться далі від дороги й мають площу 15 тис. га.

Біля сірих воріт із цегляною будкою охорони розділяємося на дві групи. Одна йде домовлятися із дирекцією "Залісся", аби ті провели екскурсію для журналістів і показали перетворення угідь на парк. Ми пролазимо до лісу через дірку в огорожі. На ній висить іржава табличка "Державна резиденція "Залісся". Прохід заборонено".

— Відійдіть від паркана, щоб не засікли, — командує Борейко. — Тут усе проглядається. Якщо йти 3 години, вийдемо до озера. Там є вишки для полювання, хатки в гуцульському стилі для відпочинку мисливців. Але треба уважно дивитися під ноги. Тут є розтяжки з проволок — це сигналізація для лісників, що хтось сторонній пробрався.

Борейко веде до великого пня. Земля навкруги перекопана.

— Кабани порили, хрущів шукали, — пояснює. — Тут кабанів та оленів кілька десятків, пара сотень косуль, кілька сімей вовків, десь 200 лисів, кілька тисяч зайців. Колись було 16 зубрів. Але ми не знайшли людини, яка за останні кілька років бачила їх. Думаю, постріляли всіх.

За 10 хв. із першої групи телефонують, що їх на територію не пустили. Радили дістати перепустки в Державному управлінні справами. Ми ж прямуємо до дерев"яної годівниці для оленів. Земля вкрита їхнім послідом.

— Місцеві робітники переповідають, що тут є такий спосіб полювання. Машина розвозить сіно, єгері розкладають його по годівницях. А потім мисливці їдуть у таких самих машинах. На шум мотора звірі виходять із лісу на просіки. Тут їх і розстрілюють.


Господарство тягнеться ліворуч від траси. Справа — дачні масиви й котеджне містечко Нова Богданівка.

— У "Залісся" по гриби ходити не можна. Перший раз піймають, виведуть. Удруге — оштрафують на 17 гривень, — розповідає дачниця 62-річна Любов Василівна. — Обслуга живе прямо там із родинами. Корів тримають, мої сусіди до них по молоко ходять. На дачі до нас бігають зайці, кабани. Лось по посьолку мотався, а за ним собаки ганялися. Єгері приїхали, сіткою його витягнули.

Люди розповідають, що в "Заліссі" є конюшня із 11 елітними скакунами, які коштують десятки тисяч доларів. Їх Кучмі дарували інші президенти, губернатори. Біля одного з озер створили птахоферму для вирощування диких качок. Розводять також оленів та кабанів. Є два готелі — кам"яний і дерев"яний у гуцульському стилі.

Платять працівникам "Залісся" десь по 1000 грн, кажуть місцеві.

— Це саме лучче хазяйство в Україні. Яким було при Союзі, таким і залишилося, — говорить один із жителів. — Колись Щербицький тут охотився. Кучма часто був. Ющенко родину привозив — його Катерина дітям кабанів показувала. А Януковича ні разу не бачили.


Лозінський убив чоловіка за те, що той зайшов у "депутатський ліс"


— Мисливських господарств в Україні — до тисячі. Усі вони надані у користування — від 15 до 49 років, — пояснює 58-річний Микола Шуляр, голова президії Всеукраїнської ради товариства мисливців та рибалок. — Огороджувати ліс і не дозволяти людям туди заходити не можна — це не приватна власність. Але можна огородити територію сіткою, й це вважається вольєром для розведення звірів. Полювати там без дозволу заборонено.
Екологи розповідають, власники мисливських господарств зазвичай створюють кілька підставних фірм. Кожна орендує угіддя й має "вольєри". Одним із таких господарств у Голованівському районі Кіровоградщини  керував екс-депутат від БЮТ Віктор Лозінський. Торік він із прокурором і начальником районної міліції застрелив селянина Валерія Олійника, який зайшов у "депутатський ліс".
А в одному з орендованих господарств на Харківщині 2007 року вбили нардепа-"регіонала" Євгена Кушнарьова.


Зараз ви читаєте новину «У "Заліссі" дозволили полювати 30 чиновникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі