четвер, 21 грудня 2006 17:32

Дід Жириновського мав меблеву фабрику на Рівненщині

Автор: фото: reuters/Vincent Kessler
  Володимира Жириновського дратують запитання про кордони колишнього СРСР
Володимира Жириновського дратують запитання про кордони колишнього СРСР

Заступник голови Державної Думи Росії і лідер Ліберально-демократичної партії Володимир Жириновський, 60 років, зустрічає журналістів у своєму кабінеті — напівлежачи у кріслі. Він у сорочці із послабленим вузлом краватки. У кабінеті стійкий запах диму. Вітається кивком голови. Починає говорити, коли журналісти дістають фотоапарати.

— По два снимка и хватит. Каждый пытается сделать сто кадров. А зачем вам столько? Чтобы можно было выбрать самый худший? Давайте, какие у вас ко мне впоросы?

Протягом розмови багато курить невеличкі сигари. Прикурює від спеціальної запальнички зі своїм прізвищем на корпусі. Їх для Жириновського виготовляють шведи.

На столі легкий безлад. Папери, ручки з партійними кольорами, еспандер для тренування м"язів долонь. Кришталева попільниця, заповнена недопалками сигар і розірваними обгортками від них. За спиною Жириновського чотири білі телефони старого зразка. Циферблат одного з них закритий табличкою з написом великими буквами: "Не трогать". Це телефон для президентського зв"язку.

Дід Жириновського колись мав у Костополі на Рівненщині меблеву фабрику. Тепер онук хоче її повернути.

Путін кращий, ніж Горбачов і Єльцин

— Ніяк не вирішується,— каже про це. — Усі бояться. Фабриці вже сто років. Із 1941 року вона не наша. Тоді німці зайняли Костопіль, усіх розстріляли. А потім була радянська влада. Я написав про це листа Януковичу. Сподіваюся, що мені мою фабрику повернуть. І всі прибутки за 65 років. Я виріс у злиднях, хоча дід залишив фабрику. Чому я стільки років живу і нічого не маю? Це він її побудував. Меблі йшли на продаж до Росії, до Франції.

Оскаржуватимете заборону на в"їзд в Україну в суді?

— Ні! Для чого мені звертатись до суду з такого дурного питання? Мене запросили до Києва взяти участь у вашій передачі "Свобода слова". Вам не подобаються мої вислови? Тоді для чого мене взагалі запрошуєте? Ви думали, я приїду і почну вас вихваляти? Я приїхав висловити свою позицію. Я що, сказав щось нове? Уже сімнадцять років кажу одне й те ж саме. Вибачте, це свобода слова. Я говоритиму все, що вважатиму за потрібне. Це найбільше досягнення людства. А тут — уперше в історії міжнародних відносин депутата парламенту іншої країни оголошують персоною нон-ґрата... Дурень ваш Тарасюк і інші міністри. Напишіть це, і мені ще раз заборонять в"їзд.

А як ви ставитеся до нинішньої російської влади?

— ЛДПР — правоцентристська партія, уже 17 років є опозиційною. Ми в опозиції до уряду і всіх парламентських партій. Дума не ухвалила жодного поданого ЛДПР закону. Годину тому вони не захотіли прийняти нашого проекту про національну ідентифікацію. Не хочуть! У нас немає жодної партії-союзника. Комуністи — вороги. "Единая Россия"— наші конкуренти. Ми єдина партія, створена за європейськими стандартами. Комуністи — спадкоємці КПРС. Її створив Ленін — убивця, терорист і головний злочинець XX століття. "Единая Россия" відкрито говорить — і вона має на це право, — що вона створена владою. Вони отримали благословення президента. Таким чином ми — єдина справжня партія.

А до Путіна як ви ставитеся?

— Він кращий, ніж Горбачов і Єльцин. Але ми не його. І він не наш. Це він створив уряд, це його більшість у Думі. Це означає, що ми в опозиції і до нього.

Крим ми обов"язково заберемо

Запитання про кордони між країнами колишнього Радянського Союзу Жириновського помітно знервувало. Він вихоплює товсту дерев"яну указку й на карті роздратовано обводить країни. Показує, де там їхні міста, а що ніби історично належить Росії. Каже, що кордони між республіками малював Сталін.

До України теж є претензії?

— Звичайно. Україна — це західні землі. Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Луцьк. І все. Чернівці — це вже Росія. Якщо ви не віддасте ці території нам, вам доведеться віддавати місто Румунії. Це ми завоювали Бессарабію. При чому тут ви? Румуни можуть змусити вас через Євросоюз віддати Чернівці. Поляки можуть забрати у вас Львів і чотири західних області. Це зараз тільки все тихо. Подивитеся, що буде через 15–20 років. Усе перекроять. У німців є документи, що Західна Польща — це не Польща. У поляків є докази, що Західна Україна — це не Україна. А в нас є документи, що Східна Україна — це не Україна. Україну розберуть на частини. І Крим ми обов"язково заберемо. Ми його відвоювали у турків.

Яка з українських партій вам близька?

— Немає такої партії. Ми радше антиукраїнська партія. Хто ж із ваших стане з нами дружити? Є у вас соціалісти — колишні комуністи. Є Вітренко, яка дружить з Бабуріним — авантюристи ліві і праві. Нашої партії там немає. Схожими на нас можна вважати Рух. Але він проти Росії, тому ми не можемо дружити. Узагалі, зараз у нас не може бути партнерів за кордоном, бо ми не згодні з існуючими кордонами. І я абсолютно переконаний, що їх змінять. Буде інша епоха. Євросоюз лусне, НАТО розвалиться. Німеччина знову гратиме м"язами. Уся Європа буде її боятися і тремтіти. І тоді Росія знову все собі поверне. Домовиться з Німеччиною. Ми повернемо історичні кордони, і ніхто навіть слова не скаже.

Кажуть, що ви робите з політики шоу.

— Помиляєтеся. Просто я настільки відверто кажу і такою гарною російською мовою... Люди заслуховуються. Їм це подобається більше, ніж концертна програма. Там роздягаються й одягаються, а ефекту немає жодного. А коли виступаю я — вся країна сидить біля телевізорів. Це просто сильний вплив особистості, свідчення того, що ця особистість — геніальна. Я вимушений сам про себе це говорити, щоб ви зрозуміли. Коли говорить геній, у нього виходить цілий спектакль. Країна завмирає... І це вже не шоу. У моїх словах завжди є конструктив. Просто я розумію, що люди важко живуть. З ними не можна розмовляти сухо. Тому я завжди намагаюсь додавати яку-небудь історію або анекдот. Напишіть, що я класик російського ораторського мистецтва.

Політика вам не набридає?

— Як вона може набридати? Це моя робота. У мене кожен день відбувається щось нове. Кожен день мене скрізь показують, про мене пишуть. Народ цього чекає. Рейтинг передач з моєю участю вищий, ніж у президента країни. Якщо мене перестануть показувати, піду викладати, вчити молодь. Але мені не доведеться цього робити. Виборці мене не відпустять.

1946, 26 жовтня — народився в місті Алма-Ата, Казахстан
1967 — закінчив Університет марксизму-ленінізму
1970 — закінчив Інститут східних мов
1977 — закінчив юридичний факультет Московського державного університету імені Ломоносова
1983 — очолив юридичний відділ видавництва "Мир"
1989 — створив Ліберально-демократичну партію Росії
1991 — кандидат у президенти Росії від ЛДПР
1993 — депутат Державної Думи Росії, лідер фракції ЛДПР
2000 — заступник голови Державної Думи Росії
2006, 7 червня — Служба безпеки України забороняє Жириновському в"їзд в Україну
Розлучений, має сина

Зараз ви читаєте новину «Дід Жириновського мав меблеву фабрику на Рівненщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі