середа, 20 січня 2010 07:22

"У церкві оголосили, що можуть приходити всі й голосувати на підставі скарг"

— Ви стоїте на консульському обліку? — запитує охоронець у посольстві України в Польщі, де відбувається голосування за президента України. — Якщо ні, ставайте в чергу, аби писати скаргу про невключення до списку виборців.

Перевіряє паспорт і просить підніматися на другий поверх. Там приймають скарги й дають проголосувати. До обіду у фойє збирається близько 30 людей.

— Спочатку нам сказали, що можуть проголосувати всі, у кого є паспорт і віза, — каже Олена Бжезінська, 41 рік, викладач музичної школи у Варшаві. — А виявилося, треба підтвердження, що ми належимо саме до цієї дільниці. Люди цього не знали, ніде про це раніше не оголошувалося. Тож розвернулися й пішли собі.

— Більше половини пішло. Дуже шкода. Серце болить за нашу Україну, — підтверджує львів"янка Надія Цьосек, 57 років. У Варшаві працює опікункою людей похилого віку. — Виглядає так, що спеціально зробили, аби якомога більше людей не проголосувало.

Виборців при вході зустрічає член комісії, пояснює, до якого столу підходити. На дільниці одночасно перебуває близько 20 виборців, але більшість членів комісії нудьгує. Ліворуч та навпроти входу два столи, за якими троє пишуть скарги.

— Сама віза до Польщі — не підстава для голосування, — пояснює голова виборчої дільниці Наталія Кренська. — Якщо людина має прописку або навіть виданий у Варшаві студентський квиток, ми надамо їй право проголосувати. Коли ж таких документів немає, то відмовляємо.

— Я дзвонила на дільницю безліч разів, але телефон не відповідав, — нарікає Оксана Ковалик, 34 роки, яка працює у польській столиці. — Люди хотіли проголосувати й не знали, чи мають право це зробити, за новим законом. Тільки сьогодні, у день виборів, у церкві оголосили, що можуть приходити всі й голосувати на підставі скарг.

Я відкрито кажу, що за Ющенка

— Півтора тижня не могла додзвонитися до дільниці, — додає Олена Бжезінська. — У вівторок принципово телефонувала три години. Постійно йде виклик на факс.

— До нас хотіли додзвонитися багато людей. Але коли стільки дзвінків, телефонна система переключала абонента на сигнал виклику факсу, — пояснює заступник голови виборчої комісії Олена Каплиш, 27 років.

Дві жінки просяться проголосувати без підтвердження приналежності до дільниці.

— Ми стоїмо тут п"ять годин, — говорить 53-річна Оксана Гришко.

Каплиш телефонує до Центрвиборчкому України. Їй повідомляють, що рішення мають приймати на місці. Жінки пишуть заяви із засвідченням, що живуть у Варшаві.

— Я відкрито кажу, що за Ющенка. Хочу віддати за нього голос, щоби він вийшов у другий тур. Чому ви не даєте мені проголосувати? — обурюється Гришко.

Близько 18.30 голова комісії телефонує до ЦВК. Там радять знайти будь-який документ, який підтверджує, що жінки живуть у Варшаві. Українки згадують про іменні пластикові проїзні квитки з фотокарткою, видані у столиці Польщі. Показують комісії. Їм дозволяють голосувати.

Координатор однієї з варшавських фінансових фірм, колишня львів"янка Юлія Гоголь живе в Польщі третій рік. До консульства приїздила двічі.

— Хотіла стати на облік, але сказали, що запізно, — розказує. — Тож голосую за скаргою. Опозицію я принципово не підтримую, а правляча коаліція настільки зрадила свої принципи, що я їй також перестала вірити. Тому проголосувала "проти всіх".

Загалом на 72-й закордонній дільниці у Варшаві голоси віддали 614 осіб, із них 363 — за додатковим списком на підставі скарг. Тимошенко підтримали 230 людей, Ющенка — 160, Яценюка — 51, Януковича — 42, Тігіпка — 40.

Зараз ви читаєте новину «"У церкві оголосили, що можуть приходити всі й голосувати на підставі скарг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі