середа, 11 січня 2006 20:15

Томенко пішов від Пинзеника

 

До третьої години ночі з п"ятниці на суботу лідери партії "Реформи і порядок" готувалися до з"їзду. Домовлялися, на яких умовах іти на вибори разом із Юлією Тимошенко. Однак домовитися не зуміли.

За кілька днів до цього Блок Юлії Тимошенко запропонував місця в прохідній частині списку двадцяти "реформістам". Кількість повністю влаштовує партію Пинзеника. Але для цього їй треба саморозпуститися і влитися до тимошенківської "Батьківщини". А це означає, що цих двадцятьох визначатимуть уже тимошенківці. Вони ж вимагають права висувати всі кандидатури до місцевих рад. І лише в Одеській та Черкаській областях всі місця віддають ПРП.

— Закінчити переговори змусили втома і розуміння того, що зараз вирішити нічого не вдасться, — сказав "ГПУ" Ігор Гринів, 44 роки, один з невиспаних ПРП-істів.

Тому з самого початку з"їзду Віктор Пинзеник, голова партії і чинний міністр фінансів, визнав, що ухвалювати немає чого.

Головною подією з"їзду став вихід із ПРП і перехід до блоку Тимошенко колишнього віце-прем"єра її уряду Миколи Томенка, 41 рік.

— Ніколи не думав, що стану основним опонентом Віктора Ющенка, більшим, ніж Кучма та Янукович, — сказав Томенко, згадуючи свою полеміку з президентом на Майдані минулого вівторка. Він застеріг Пинзеника, що того зроблять крайнім за проблеми з бюджетом, як Тимошенко, Терьохіна і його, Томенка, зробили крайніми за економічний спад.

Ніколи не думав, що стану основним опонентом Віктора Ющенка, більшим, ніж Кучма та Янукович

— Не можна хвалити професійний уряд Єханурова і при цьому агітувати за наступний чесний уряд Юлії Тимошенко, — сказав Томенко і оголосив про своє рішення вийти з партії. Він одразу ж покинув залу, де проходило зібрання. В коридорі сказав, що їде на з"їзд "Батьківщини".

Каменем спотикання у стосунках БЮТ і ПРП став Віктор Пинзеник, 52 роки. А точніше, його участь у теперішньому уряді Єханурова. Адже той, напевне, очолить виборчий список президентського "Народного союзу "Наша Україна". Тому бютівці наполягають на відставці міністра фінансів.

— Вікторе Михайловичу, ми вас носитимемо на руках і говоритимемо всім, що ви найкращий, — з трибуни благав Пинзеника покинути Кабінет Міністрів голова черкаських ПРП-істів Микола Булатецький, 46 років. Міністр фінансів тільки усміхався.

Що робити далі, 365 делегатів з"їзду не вирішили. Однак настрої такі: обрати нового голову партії замість нерішучого Пинзеника і таки блокуватися з Юлією Тимошенко. 

Зараз ви читаєте новину «Томенко пішов від Пинзеника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі